Diacetyl

Här finns arkivet med inlägg från emaillistan Bryggaren skrivna innan 2006-07-01

Moderatorer: Anders Boström, Webbgrupp

Diacetyl

Inläggav hembryggaren » torsdag 2005-11-17 01:00

Förr i tiden kände man ofta diacetyl i tjeckisk öl.
Nu för tiden gör man inte det på de stora ölmärkena som har ny utrustning
och större omsättning.
På den tiden så man hade sin jäsning i lagerkällare under jord där
temperaturen varierade mellan 2 och 4 plusgrader Celsius blev det aldrig
någon diacetylrast även om ölet fick lagras länge. När sedan muren föll och
investerare från väst kom ändrades förutsättningarna. Man skaffade sig nya
temperaturreglerade tankar som man placerade ovan jord och började jäsa ölen
vid högre temperatur för att kunna producera mer öl fortare. Detta
resulterade att det blev en diacetylrast och därmed ett helt nytt öl.

Svante "Malte" Carlsson


----- Original Message -----

*** Brev nr. 11333 till Bryggaren skickat av "Kjell Eriksson"
<bersabiraPÅhotmailPUNKTcom> ***


Hej
Diacetyl är väldigt knepigt tycker jag.

Diacetyl kan komma av infektion.
Det är väl då som man får en kraftig smöraktig smak.
Då blir det förstås sämre med tiden.
Tror du inte att det är det som fix menar.

Jag har en gång för länge sedan jäst kallt och inte haft diacetylrast.
Det fanns då en liten diacetylsmak.
Efter några dagars i rumstemperatur försvann dock diacetylen.
Ölet fick guld i SM, det hade det inte fått om den varit "raunchy" eller
haft diacetyl kvar.

Ofta när man köper en tjeck på bolaget så finns där ingen diacetyl, fast man
vet att den borde ha.
Det tror jag beror på varmlagring på systembolaget.

Jag har aldrig lyckats få till någon ordentlig diacetyl när jag gjort
tjeckisk pilsner.
Trots att jag använt tjeckisk jäst (från Wyeast).
Min teori är att med en bra jäsning (kraftig jäst, bra temp och rätt näring)
så får man inte mycket diacetyl.
De gånger jag fått antydan till diacetyl så har jäsningen gått väldigt
långsamt pga kall jäsning.
Tjeckerna misshandlar sin jäst genom att ha näringsfattigt vatten, kan det
vara därför som de får mycket diacetyl eller är Wyeasts tjeckiska jäst inte
tjeckist?

Kjell
Användarvisningsbild
hembryggaren
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 75
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50

Återgå till Bryggarearkivet

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 57 gäster