Bryggde min första helmaltsbryggning med BIAB igår.
Självklart uppstod det en del funderingar och tankar.
Tanken var en Am IPA enligt nedanstående recept (brewersfriend):
Method: BIAB
Style: American IPA
Boil Time: 60 min
Batch Size: 15 liters (fermentor volume)
Boil Size: 18 liters (obs! uppskattad volym)
Boil Gravity: 1.060 (recipe based estimate)
Efficiency: 65% (ej beräknad utan angiven för att få "rätt" OG)
OG: 1.071
FG: 1.020
ABV: 6.75%
IBU: 70.3
EBC: 17.27
Fermentables
Amount Fermentable
4 kg Maris Otter Pale 76.2%
0.25 kg CaraHell 4.8%
1 kg Viking Munchner 19%
5.25 kg Total
Hops
Amount Variety Type AA Use Time IBU
25 g Nugget Kotte 15.2 Boil 60 min 53.65
25 g Cascade Pellet 7.7 Boil 15 min 14.83
25 g Cascade Pellet 7.7 Boil 0.5 min 0.65
25 g Nugget Kotte 15.2 Boil 0.5 min 1.17
50 g Amarillo Pellet 8.6 Dry Hop 7 days
Yeast
Fermentis / Safale - American Ale Yeast US-05
OBS!! Ovanstående recept är korrigerat efter dom utfall som är mätbara.
Hade från början 18l batch size, 21l boil size och 70% effektivitet vilket gav:
OG: 1.064
FG: 1.017
ABV: 6.06%
IBU: 61.05
EBC: 15.04
Process:
* Måtte upp 18 liter vatten (24l gryta) och la i malten vid 60 grader.
* Mäskade sedan 60 minuter i ca 65-67 grader
* Rörde runt ca var 5:e minut för att hålla jämn temp
(använde 2 termometrar, en digital och en analog som nästan aldrig visade exakt samma)
* Höjde temp till 75 grader och tog upp påsen (detta tog bara ca 5 min)
* Tillsatte 3 liter 75 gradigt vatten genom påsen (tyckte det mesta rann utanpå dock)
(hade tänkt tillsätta 6 liter men durkslaget touchade ytan så valde att avstå)
* OG innan kok 1.063 vid 55 grader = 1.074
* Humlegivor enligt ovan + protafloc med 15min kvar
* Kylpspiral i med 15min kvar
* Tillsatte ytterligare 1 liter kokande vatten med 15min kvar
* Tillsatte ytterligare 1 liter kokande vatten med 1min kvar
* Kylning tog ca 45min
* 15 liter ner i jäshinken, via bärsil.
* US-05 jäst i vid ca 20 grader (rehydrerad ca 1,5 timme)
* Vikt maltpåse efter kok och avrinning: 7kg
Orkade någon läsa ända hit?

Isåfall kommer lite tankar och funderingar som jag gärna vill ha input på:
1. Synpunkter på receptet? Är det en Am IPA?
2. Utmäskningen tog bara 5 min. Vågade inte ha kvar påsen när temp blev 75grader
Hur påverkar detta? Skulle jag hållit temp på 75grader längre?
3. Vatten tillsatt vid humlekok pga av alltför hög OG.
Hade tänkt tillsätta tidigare men glömde av.
Hur påverkar detta? Speciellt den sista litern i slutet.
4. Vid kylningen skiktade sig vörten.
En oljig, klar vätska överst. Humle och övrigt grums i botten.
Är det normalt?
5. OG mättes med blandad, grumligt vört. Rätt eller fel?
6. Vid överföring till jäshinken satte saftsilen igen väldigt mycket. Dom 15 litrarna hade aldrig
kommit i jäshinken om jag inte rört och pressat med maltsleven.
Dvs, den fick inte självrinna. Normalt?
7. OG blev högre än tänkt, kommer jästen klara att jäsa ut ordentligt?
8. Efter syresättning och pitch av jäst skiktade sig vörten återigen enligt punkt 4.
Det tog ca 30 min så var det grums upp till 5l markering på hink.
9. Hur kan jag räkna ut effektivitet och bortkok på bryggningen?
Dom 65% som receptet anger skrev jag för att få OG 1.071.
Stämmer 65% med verkligheten?
10. Andra synpunkter?
MVH
kliff