BIAB - recept, process, effektivitet mm

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

BIAB - recept, process, effektivitet mm

Inläggav kliff » fredag 2013-12-27 13:08

Hej,

Bryggde min första helmaltsbryggning med BIAB igår.
Självklart uppstod det en del funderingar och tankar.

Tanken var en Am IPA enligt nedanstående recept (brewersfriend):

Method: BIAB
Style: American IPA
Boil Time: 60 min
Batch Size: 15 liters (fermentor volume)
Boil Size: 18 liters (obs! uppskattad volym)
Boil Gravity: 1.060 (recipe based estimate)
Efficiency: 65% (ej beräknad utan angiven för att få "rätt" OG)
OG: 1.071
FG: 1.020
ABV: 6.75%
IBU: 70.3
EBC: 17.27

Fermentables
Amount Fermentable
4 kg Maris Otter Pale 76.2%
0.25 kg CaraHell 4.8%
1 kg Viking Munchner 19%
5.25 kg Total

Hops
Amount Variety Type AA Use Time IBU
25 g Nugget Kotte 15.2 Boil 60 min 53.65
25 g Cascade Pellet 7.7 Boil 15 min 14.83
25 g Cascade Pellet 7.7 Boil 0.5 min 0.65
25 g Nugget Kotte 15.2 Boil 0.5 min 1.17
50 g Amarillo Pellet 8.6 Dry Hop 7 days

Yeast
Fermentis / Safale - American Ale Yeast US-05

OBS!! Ovanstående recept är korrigerat efter dom utfall som är mätbara.

Hade från början 18l batch size, 21l boil size och 70% effektivitet vilket gav:
OG: 1.064
FG: 1.017
ABV: 6.06%
IBU: 61.05
EBC: 15.04

Process:
* Måtte upp 18 liter vatten (24l gryta) och la i malten vid 60 grader.
* Mäskade sedan 60 minuter i ca 65-67 grader
* Rörde runt ca var 5:e minut för att hålla jämn temp
(använde 2 termometrar, en digital och en analog som nästan aldrig visade exakt samma)
* Höjde temp till 75 grader och tog upp påsen (detta tog bara ca 5 min)
* Tillsatte 3 liter 75 gradigt vatten genom påsen (tyckte det mesta rann utanpå dock)
(hade tänkt tillsätta 6 liter men durkslaget touchade ytan så valde att avstå)
* OG innan kok 1.063 vid 55 grader = 1.074

* Humlegivor enligt ovan + protafloc med 15min kvar
* Kylpspiral i med 15min kvar
* Tillsatte ytterligare 1 liter kokande vatten med 15min kvar
* Tillsatte ytterligare 1 liter kokande vatten med 1min kvar

* Kylning tog ca 45min

* 15 liter ner i jäshinken, via bärsil.
* US-05 jäst i vid ca 20 grader (rehydrerad ca 1,5 timme)

* Vikt maltpåse efter kok och avrinning: 7kg

Orkade någon läsa ända hit? :D
Isåfall kommer lite tankar och funderingar som jag gärna vill ha input på:

1. Synpunkter på receptet? Är det en Am IPA?

2. Utmäskningen tog bara 5 min. Vågade inte ha kvar påsen när temp blev 75grader
Hur påverkar detta? Skulle jag hållit temp på 75grader längre?

3. Vatten tillsatt vid humlekok pga av alltför hög OG.
Hade tänkt tillsätta tidigare men glömde av.
Hur påverkar detta? Speciellt den sista litern i slutet.

4. Vid kylningen skiktade sig vörten.
En oljig, klar vätska överst. Humle och övrigt grums i botten.
Är det normalt?

5. OG mättes med blandad, grumligt vört. Rätt eller fel?

6. Vid överföring till jäshinken satte saftsilen igen väldigt mycket. Dom 15 litrarna hade aldrig
kommit i jäshinken om jag inte rört och pressat med maltsleven.
Dvs, den fick inte självrinna. Normalt?

7. OG blev högre än tänkt, kommer jästen klara att jäsa ut ordentligt?

8. Efter syresättning och pitch av jäst skiktade sig vörten återigen enligt punkt 4.
Det tog ca 30 min så var det grums upp till 5l markering på hink.

9. Hur kan jag räkna ut effektivitet och bortkok på bryggningen?
Dom 65% som receptet anger skrev jag för att få OG 1.071.
Stämmer 65% med verkligheten?

10. Andra synpunkter?

MVH
kliff
kliff
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 101
Blev medlem: tisdag 2013-09-24 10:29

Re: BIAB - recept, process, effektivitet mm

Inläggav Getingen » fredag 2013-12-27 13:51

1. Ja jag tycker det ser ut att kunna bli en IPA, har dock lite erfarenheter av Nugget så vet inte riktigt vad den ger för smak. Jag hade nog ökat på humlen lite också i alla steg utom bittergivan, men det är personligt och även beroende på hur mycket utbyte man tycker man får ifrån humlen.

2. Utmäskning har jag för mig man gör för att öka utvinningen av socker, kortare utmäskning kan ge lägre effektivitet, men i det fall tror jag knappt det blir märkbart.

3. Om du glömde späda får du högre OG och som slutresultat mer alkohol och/eller mer restsötma (högre FG) troligtvis.

4. Tycker det låter normalt, oljigheten känner jag inte igen, men det beror nog mer på ordval och definition kanske. Nog inget du ska oroa dig över.

5. Jag kör med grumlig vört, vet inte hur vida rätt eller fel det är faktiskt. Alltså innan den passerat saftsilen. Man får nog ett mer pålitligt resultat om man gör det efteråt, men beroende på metod så kan det bli bra mycket krångligare och sedan är frågan hur mycket resultatet egentligen kommer skilja, nån annan kan säkert fylla i här.

6. Normalt, kan vara bra att ha flera saftsilar så man kan byta alternativt köra en whirlpool innan överföring till saftsil. Hur mycket saftsilen sätter igen beror också på bryggmetod och råvaror.

7. Jag hittar inte ditt slutgiltiga OG bara OG innan kok, US-05 är väl en ganska duktig jäst, det är väl troligt att du får aningen högre FG än planerat bara.

8. Låter inte så konstigt tycker jag

9. Är är jag nog dålig på att förklara, men om du använder beersmith, minns inte om du skrivit det,så är det bara knappa in alla värden du har mätt under bryggningen, och sedan justera effektiviteten tills det stämmer överrens med det planerade. Men om du nu glömde späda så blir ju inte detta helt korrekt. Beroende på om spädningen var inplanerad ifrån början eller ej.

10. Nej, det blir säkert bra öl, tycker allt verkar normalt.
Getingen
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 108
Blev medlem: tisdag 2013-05-07 11:58

Re: BIAB - recept, process, effektivitet mm

Inläggav Lindh » fredag 2013-12-27 13:53

1. Ja det blir väl en IPA av det hela.
2. När du väl nått 75c så är det bara att lyfta påsen. Man behöver inte värma till 75 med biab men det kan hjälpa till att få ut lite mer socker eftersom vörten blir lite mer lättflytande, som när man värmer honung.
3. Jag har bara tillsatt vatten en gång och upplevde att smaken blev tunn men har sett flera som gör det ofta med gott resultat. De stora eurolagerbryggarna gör ofta 1.070-öl och spär ut med vatten precis före flaskning för att få ut så mycket öl som möjligt i processen.
4. Helt normalt. Kallas cold break och innebär att proteiner fälls ut. Oljigheten är mycket riktigt olja från humlen.
5. Jag märker ingen skillnad på mätvärdet med lite druv i men låter man röret stå en kvart brukar det samlas på botten.
6. Fullt normalt och jävligt irriterande, har skrivit om det här: http://lindh.olkartoteket.se/2013/11/hu ... efter-kok/
7. Jästen kommer nog jäsa ut bra och ölen kommer bli god, men mer jäst hade inte skadat. Att dubbla jästmängden är dock aldrig fel, man måste ha i väldigt mycket jäst för att man ska få felsmaker.
8. Normalt.
9. Effektivitet räknar jag ut med Beersmith. Annars går det räkna ut själv, läs mer här: http://www.howtobrew.com/section2/chapter12-5.html
Bortkok räknar man ut genom att se hur många litrar man hade före koket och hur många man har efter koket. Att mäta-upp kastrullen med vatten och en mätsticka är ett smidigt sätt för biab-are som inte flyttar runt vätskan. http://lindh.olkartoteket.se/wp-content ... L_3218.jpg
Lindh
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1461
Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59

Re: BIAB - recept, process, effektivitet mm

Inläggav kliff » fredag 2013-12-27 15:05

Tack för snabba svar (som alltid) Getingen och Lindh!
Känns genast lite tryggare nu.
Ibland känns det som man blivit avsläppt mitt i en djungel med förbundna ögon.
Då är det skönt att ha någon (läs detta forum) att hålla i handen.

Getingen,
3. Tanken var att späda med 6 liter från början. 3 fick dock inte plats i grytan innan påsen togs bort.
Så jag tänkte spä med dessa 3 under humlekoket (blev dock bara 2 och sista litern sent pga glömska)

7. Mitt OG blev 1.071 (tänkt 1.064)
Volym blev 15l (tänkt 18l)

9. Jag använder brewersfriend.com för recept och beräkningar.
Har dock bara utforskat en mkt liten del än.

Lindh,
6. Jättefin blogg, har varit inne där tidigare. :)

9. Jag använder brewersfriend.com.
Bortkok: Jag förmodar att man skall lägga till dom 5l som lades till under koket också?
Jag har isåfall tillfört 23l vätska och fått ut 15l i jäshink, dvs 8l bortkok.
Låter mkt men det kanske är rimligt?
Bra tips att att fixa mätsticka. Såg någon som gjort markering på sleven.

//kliff
kliff
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 101
Blev medlem: tisdag 2013-09-24 10:29

Re: BIAB - recept, process, effektivitet mm

Inläggav Lindh » fredag 2013-12-27 16:52

Tack angående bloggen!

Det vatten du tillsätter i koket ska du inte ta med i dina beräkningar, men det blir svårt att räkna på effektivitet ändå om du spär i grytan då ditt postboil og inte stämmer längre. Det är ingen skillnad om du låter det kokade vattnet till jäshinken istället för kastrullen, du spär fortfarande med vatten som inte varit i kontakt med malten.
Antingen så kör du med din metod du kört med innan och lär dig med tiden om du hamnar rätt i OG i slutändan, dvs om du får 1.065 som du hoppats på med din metod och bryggarprogrammet inställt på 75% effektivitet. Eller så tillsätter du vattnet till jäshinken och kan mäta preboil, postboil och OG innan spädning.
Lindh
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1461
Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59

Re: BIAB - recept, process, effektivitet mm

Inläggav kliff » onsdag 2014-01-08 20:08

Ursäkta att återkoppling dröjt. Har varit 1 vecka i fjällen medan ölen legat på på primären.
Den jäste ner från OG 1.071 till FG 1.014 på 9 dagar vilket känns väldigt bra. (ABV = 7,5%)
Hade ställt in mig på att acceptera ända upp till 1.020
Torrhumlas just nu på sekundären.

Lindh skrev:Det vatten du tillsätter i koket ska du inte ta med i dina beräkningar, men det blir svårt att räkna på effektivitet ändå om du spär i grytan då ditt postboil og inte stämmer längre. Det är ingen skillnad om du låter det kokade vattnet till jäshinken istället för kastrullen, du spär fortfarande med vatten som inte varit i kontakt med malten.


Funderingar kring detta:
Skall inte dom 3 liter jag hällde genom maltpåsen räknas med? Dom har ju runnit genom malten? (Dellakning? :))
Är det detta som kallas MAXI BIAB? Om inte berätta gärna mer exakt vad MAXI BIAB innebär.
kliff
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 101
Blev medlem: tisdag 2013-09-24 10:29

Re: BIAB - recept, process, effektivitet mm

Inläggav Lindh » onsdag 2014-01-08 20:12

Jo har du lakat (dvs maxibiab) så räknas det ju såklart. Trodde du spädde ut med vatten rätt ner i kastrullen mot kokslut. Hur smakar det då?
Lindh
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1461
Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59

Re: BIAB - recept, process, effektivitet mm

Inläggav kliff » onsdag 2014-01-08 22:13

Ja, 3 av dom 5 tillsatta litrarna gick genom påsen.
Då ska jag räkna om min effektivitet.

Tycker det smakar helt OK.
Inte så söt som jag trott.
Finns en tydlig beska.
Mild men tydlig maltnärvaro.
Dock ingen egentlig smak/doft av humle.
Fast jag kanske inte uppfattar den på rätt sätt.
Eller kommer den i ett senare skede av processen?

Tyvärr har jag för lite erfarenhet för att kunna gissa hur den kommer att smaka när den är färdig.
Den kommer dock definitivt bli drickbar :)

Ang torrhumlingen;
Det blev 13l i sekundären, är det snålt med 50gr.
Blir ju trots allt en ganska stark IPA.
kliff
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 101
Blev medlem: tisdag 2013-09-24 10:29

Re: BIAB - recept, process, effektivitet mm

Inläggav Brandis » torsdag 2014-01-09 20:44

En grej du kan prova. IStället för att laka med det vatten du behöver efter mäskningen kan du ta en tom jäshink t ex, efter mash out lyfter du biabpåsen och låter den rinna av i ett durkslag t ex, recirkulera några liter om du vill
Flytta sedan hela påsen till jäshinken och häll "lakvattnet" i påsen (försök klä med påsen i jäshinken precis som i kastrullen) rör runt och lyft påsen som en tepåse och låt stå ca 20 minuter rör om och lyft efter 10 minuter och när du skall lyfta ur påsen. (Dunk Sparge)
MAxi-Biab at its finest ;)


Boil off räknar du enklast ut genom att koka upp 10 liter vatten, när koket drar igång sätter du timern på 60 minuter och stänger av efter kokslutet och därefter kan du mäta hur mycket som är kvar 10-X=boil off

Edit:
"lakvattnet" till den s k Dunk Spargen får gärna ligga på 80-85 grader i temperatur
J: Mexican RIS
L: Barley Wine,
D: Bel-Iti Apa,Take This Beer, Czech Pilsner, Wai-Iti Apa,
Användarvisningsbild
Brandis
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 111
Blev medlem: fredag 2012-03-23 13:26
Ort: Göteborg

Re: BIAB - recept, process, effektivitet mm

Inläggav kliff » fredag 2014-01-10 19:19

Tack för tipset Brandis.
Det kommer jag prova nästa gång.
Vill gärna komma upp i 18-19l batchsize.
13liter tycker jag lite för lite.
kliff
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 101
Blev medlem: tisdag 2013-09-24 10:29

Re: BIAB - recept, process, effektivitet mm

Inläggav Brandis » söndag 2014-01-12 18:04

Jag kör så sedan ett år tillbaka och är grymt nöjd.
En trevlig bieffekt brukar vara att effektiviteten ökar också med den metoden :) (gick själv från 65% till ca 82% :D )
Så första gångerna kanske det blir lite annorlunda mot vad du tänkt ;)

Exprimenterar nu med tjockare mäskning med den metoden, verkar väldigt lovande faktiskt.
J: Mexican RIS
L: Barley Wine,
D: Bel-Iti Apa,Take This Beer, Czech Pilsner, Wai-Iti Apa,
Användarvisningsbild
Brandis
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 111
Blev medlem: fredag 2012-03-23 13:26
Ort: Göteborg

Re: BIAB - recept, process, effektivitet mm

Inläggav kliff » lördag 2014-01-18 23:55

Bryggde idag igen lyckades nå uppsatt mål på 21liter batch.

19l vatten i grytan
5kg malt
15l kvar i grytan efter mash out
10l 80 gradigt vatten i separat jäshink med "dunk sparge" metoden.
24l boilsize
21l batchsize

Tack för tipset Brandis.
Dunk sparge maxibiab is King :)
kliff
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 101
Blev medlem: tisdag 2013-09-24 10:29

Re: BIAB - recept, process, effektivitet mm

Inläggav Brandis » söndag 2014-01-19 13:22

Härligt!

Hur gick det med effektiviteten? Ökade den?
J: Mexican RIS
L: Barley Wine,
D: Bel-Iti Apa,Take This Beer, Czech Pilsner, Wai-Iti Apa,
Användarvisningsbild
Brandis
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 111
Blev medlem: fredag 2012-03-23 13:26
Ort: Göteborg

Re: BIAB - recept, process, effektivitet mm

Inläggav kliff » söndag 2014-01-19 16:55

Ja, 75% istället för 70.
Fast jag glömde helt av mäska ut.
Istället för att höja tempen till 75grader tog jag ut påsen vid 68...
Jag var alltför inne i själva dunk sparge processen.
Så några procent till borde gå att fixa.

Jag lät sedan påsen ligga i durkslaget och rinna av under resten av bryggningen.
Under denna tid hade det runnit av en dryg liter vört till.
Av nyfikenhet mätte jag OG på denna vört 1.030.
Perfekt för lätt/folköl tänkte jag.
Så jag bestämde mig för att göra ett litet experiment istället för att bara hälla ut.

I med vörten och de silade humleresterna i en gryta.
Kokade ca 20 minuter och hällde sedan på en 1,5l glasflaska.
I brist på jäst använde jag resterna av den rehydrerade US-05 som använts.
Sköljde bara runt med lite vatten i behållaren jag rehydrerat i.
Och sen i flaskan med vörten.
Blir spännande och se om det blir något av det.
kliff
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 101
Blev medlem: tisdag 2013-09-24 10:29

Re: BIAB - recept, process, effektivitet mm

Inläggav Brandis » måndag 2014-01-20 12:20

Bra idé, vore kul höra hur det går med lättölen!

Skulle tro att mäska ut i 75-78 grader ger några pinnar till.
Jag mäskar i (oftast) 80 minuter + 10 utmäskning samt drygt 30 minuter dunk sparge, har inte kollat og på det sista som droppar ur men skall nog ta och göra det ;)
J: Mexican RIS
L: Barley Wine,
D: Bel-Iti Apa,Take This Beer, Czech Pilsner, Wai-Iti Apa,
Användarvisningsbild
Brandis
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 111
Blev medlem: fredag 2012-03-23 13:26
Ort: Göteborg

Nästa

Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 9 gäster

cron