av Bosse Bergenståhl » söndag 2007-03-11 23:12
Häll upp en slurk och smaka. Antagligen kan den smaka lite köttigt, i så fall har den delvis autolyserat. Men om du slår ut allt flytande och matar igång den igen är förutsättningarna goda för att du får en rejäl laddning levande jäst.
Om det var en större slurk med jäst i botten på ditt kärl kan du kanske slå ut en del av jästen och odla på bara den. Får du med mycket autolyserad jäst i den nya brygden kan det hända att du får en smakton i bakgrunden som är rätt rälig.
Men risken är rätt liten. Vitsen med att smaka är för att se om man fått in brettanomyces eller bakterier, i så fall smakar det stall / häst och eller surt. I båda fallen blir ölet mycket tunnare i kroppen än vad det normalt är. Har du gjort förkulturen på torrextrakt måste du ha med i beräkningen att det är öl utan humle du smakar av, vilket i sig är mycket intressant. Det säger mycket om den karaktär jästen skapar.
malt är gott