Jäsning av lager

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Jäsning av lager

Inläggav Bosse Dalenius » lördag 2022-03-26 15:04

Jag har för första gången gett mig på att göra en lager, en tysk pils. Min tidigare erfarenhet är när jag brygger ale är att jäsningen drar igång efter ett dygn och att det jäser så hinken nästan hoppar omkring. Men nu, så jäser det väldigt svagt och långsamt. Lite data:

- OG: 1.045
- Syresatte genom att skaka jäshinken i en minut.
- Satte till torrjäst, två påsar Safelager s-23 vid 20 grader.
- Sänkte tempen till 12 grader.

Nu när jag kollar så har jag fortfarande 1.021 och svag jäsning. Jag tror inte att jag har någon infektion på gång. Jag är väldigt noggrann!

Vad är era kloka tankar om detta? Skall jag höja tempen redan nu för att jäsa ut? Blev det knas att jag tillsatte jästen vid 20 grader och i så fall varför? All klok input uppskattas!
Bosse Dalenius
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 69
Blev medlem: torsdag 2020-02-20 16:21
Ort: Óbidos Portugal

Re: Jäsning av lager

Inläggav ekstedt » lördag 2022-03-26 16:27

Det saknas ju en del relevant information här, nämligen hur länge det har jäst. Men oavsett så kan det passa ganska bra att börja höja temperaturen nu.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Jäsning av lager

Inläggav Bosse Dalenius » lördag 2022-03-26 16:33

ekstedt skrev:Det saknas ju en del relevant information här, nämligen hur länge det har jäst. Men oavsett så kan det passa ganska bra att börja höja temperaturen nu.

Jäklar missade det! Sorry 10 dagar! :) ... OCH tänkt FG 1.007 .... :)
Bosse Dalenius
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 69
Blev medlem: torsdag 2020-02-20 16:21
Ort: Óbidos Portugal

Re: Jäsning av lager

Inläggav Perwaste » lördag 2022-03-26 19:51

Då låter det för mig som en normal jäsning, och det är dags för rumstemp ett tag.
//Perwaste
Perwaste
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 333
Blev medlem: tisdag 2016-09-20 19:50

Re: Jäsning av lager

Inläggav Olof Fager » lördag 2022-03-26 22:02

Det tar ofta ca 5 dagar att komma ner tillräckligt långt för att behöva börja öka tempen. Höj tempen och till nästa gång så var observant på att det inte behöver bubbla speciellt mycket alls i jäsröret trots att det jäser för fullt. Jag mäter SG efter 4-6 dagar och planerar resten jäsningen utifrån det värdet.
Olof Fager
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 64
Blev medlem: torsdag 2020-09-10 10:01

Re: Jäsning av lager

Inläggav Bosse Dalenius » söndag 2022-03-27 17:50

Finns det någon tabell eller guide för hur man skall profilera temperaturen under jäsningen?
Bosse Dalenius
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 69
Blev medlem: torsdag 2020-02-20 16:21
Ort: Óbidos Portugal

Re: Jäsning av lager

Inläggav ekstedt » söndag 2022-03-27 18:08

Bosse Dalenius skrev:Jäklar missade det! Sorry 10 dagar! :) ... OCH tänkt FG 1.007 .... :)


Oj, då var det en seg jäsning. Och som påpekats ovan är det för lång tid att vänta för att höja.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Jäsning av lager

Inläggav Olof Fager » måndag 2022-03-28 12:30

Temperaturen kan lämpligen höjas när det jäst 50-75% från OG till förväntat FG. Exempel: OG = 1.050, beräknat FG = 1.011 skillnaden dem emellan = 50-11=39 -> alltså totalt sett ska ölen jäsa ut 39 punkter, från 1.050 till 1.011, det är 100%. Dela 39 med 4 så får du 9.75 (≈10) eller 25%. 2 gånger detta värde är 50% av din utjäsning (obs inte att förväxla med jästens förväntade utjäsningsgrad).

Nu räknar du ner från ditt OG (1.050). 50 minus 20 (50% utjäsning) blir 30, och 50 minus 30 (75% utjäsning) blir 20. Alltså ska du påbörja din höjning när SG ligger mellan 1.030 och 1.020. Räkna med ca 5 dagar på 12-ish grader för att nå dit.
Olof Fager
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 64
Blev medlem: torsdag 2020-09-10 10:01

Re: Jäsning av lager

Inläggav Bosse Dalenius » måndag 2022-03-28 15:33

Olof Fager skrev:Temperaturen kan lämpligen höjas när det jäst 50-75% från OG till förväntat FG. Exempel: OG = 1.050, beräknat FG = 1.011 skillnaden dem emellan = 50-11=39 -> alltså totalt sett ska ölen jäsa ut 39 punkter, från 1.050 till 1.011, det är 100%. Dela 39 med 4 så får du 9.75 (≈10) eller 25%. 2 gånger detta värde är 50% av din utjäsning (obs inte att förväxla med jästens förväntade utjäsningsgrad).

Nu räknar du ner från ditt OG (1.050). 50 minus 20 (50% utjäsning) blir 30, och 50 minus 30 (75% utjäsning) blir 20. Alltså ska du påbörja din höjning när SG ligger mellan 1.030 och 1.020. Räkna med ca 5 dagar på 12-ish grader för att nå dit.


Kanon, precis vad jag eftersökte! Men ökningen sen ... hur skall den upptrappningen se ut? Eller skall man höja direkt till 20 grader eller så?
Bosse Dalenius
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 69
Blev medlem: torsdag 2020-02-20 16:21
Ort: Óbidos Portugal

Re: Jäsning av lager

Inläggav Olof Fager » måndag 2022-03-28 18:22

Jag höjer bara direkt från 10-12 eller vad jag har och sen upp till 18-20 grader nånting och låter det jäsa ut ordentligt tills det jäst i totalt 14 dagar. Det tar ändå rätt många timmar innan temperaturen höjs, så jag tänker att det är lugnt. Vissa stegar upp med ett par grader åt gången men det orkar jag inte med (och har heller inte märkt något konstigt med smaken på de lager jag bryggt). Det viktigaste är att starta i tid, alltså tidigt efter 50% och absolut inte efter 75% om det är möjligt.

Har du gjort allt annat rätt och du märker att smakerna inte är helt som de ska så kan du nästa gång testa att kyla ner vörten till typ 12-14 grader innan du har ner jästen och sänker till önskad starttemp, så du inte drar igång en snabbare jäsning än planerat.

Om man räknar på dina värden (som jag missade innan) så verkar du precis ha hunnit med att öka tempen vid 75%. Definitivt i senaste laget men låt det jäsa ut ordentligt så ska det nog bli okej!
Olof Fager
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 64
Blev medlem: torsdag 2020-09-10 10:01

Re: Jäsning av lager

Inläggav peterg » måndag 2022-03-28 22:14

Jag pitchar vid 10° och höjer till ca 17° efter 80% utjäsning vilket är Lindhs rekommendation. Tycker att resultat blir bra.
peterg
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 206
Blev medlem: fredag 2016-10-28 19:45
Ort: Stockholm

Re: Jäsning av lager

Inläggav Bosse Dalenius » söndag 2022-04-03 13:46

Olof Fager skrev:Jag höjer bara direkt från 10-12 eller vad jag har och sen upp till 18-20 grader nånting och låter det jäsa ut ordentligt tills det jäst i totalt 14 dagar. Det tar ändå rätt många timmar innan temperaturen höjs, så jag tänker att det är lugnt. Vissa stegar upp med ett par grader åt gången men det orkar jag inte med (och har heller inte märkt något konstigt med smaken på de lager jag bryggt). Det viktigaste är att starta i tid, alltså tidigt efter 50% och absolut inte efter 75% om det är möjligt.

Har du gjort allt annat rätt och du märker att smakerna inte är helt som de ska så kan du nästa gång testa att kyla ner vörten till typ 12-14 grader innan du har ner jästen och sänker till önskad starttemp, så du inte drar igång en snabbare jäsning än planerat.

Om man räknar på dina värden (som jag missade innan) så verkar du precis ha hunnit med att öka tempen vid 75%. Definitivt i senaste laget men låt det jäsa ut ordentligt så ska det nog bli okej!

Toppen, tack!
Bosse Dalenius
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 69
Blev medlem: torsdag 2020-02-20 16:21
Ort: Óbidos Portugal

Re: Jäsning av lager

Inläggav Olof Fager » söndag 2022-04-03 16:37

Kan tillägga att jag inte har någon aktiv värmning, utan jag jäser i en frysbox med extern termostat för att reglera kylan bara.
Olof Fager
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 64
Blev medlem: torsdag 2020-09-10 10:01


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 13 gäster