Bryggde min 5:e (tror jag) batch idag. Mäskar i kylväska och lakar sedan med hink i hink-metoden.
Idag prövade jag att sluta hälla på mer vatten när jag hade ca 10L i jäshinken och lät sedan "dödvolymen" mellan hinkarna rinna ned i hinken, nådde då precis min målvolym på 16L innan kok. Lutade lakkärlet framåt för att få ur det sista.
Använde 3,5kg malt och OG blev 1,058 efter kok.
Upplevde att jag fick betydligt mer skalrester och gunk i sötvörten när jag gjorde såhär.
Hur är det tänkt att man ska göra när man lakar på det här sättet? Ska man bara fortsätta hälla på vatten tills man uppnått den mängd sötvört man vill ha och sedan avbryta och strunta i dom ca 4 liter som är kvar mellan hinkarna eller ska man göra som jag beskrivit ovan? Jag tänker ju att gör man som jag gjorde nu = mindre vatten som hälls på = högre OG. Men det kanske inte stämmer?