Hej.
Jag är ungefär tio batchar in i min bryggarkarriär och jag har råkat ut för något som jag behöver hjälp med att förstå. I alla mina tidigare batchar, har jäsningen börjat efter 12-24 timmar, bubblat intensivt några dygn och sedan klingat av. När jag buteljerat ölet efter 14 dagar har det varit helt stilla i jäsröret.
Nu provar jag för första gången ett recept med torrhumling under dygn 4-7. I samband med detta drog jäsningen igång igen. Det bubblade intensivt igen och idag, 18 dagar efter bryggning, bubblar det fortfarande cirka två gånger i minuten.
Vad är det som händer här? Jag tillför ju varken jäsbart socker eller jäst. Hur kan det börja jäsa igen och hur påverkar det smak och alkoholhalt? Är det någon annan process än jäsning som orsakar övertrycket?
Ska jag vänta på att bubblorna upphör eller kan jag prima och tappa ölet på flaska? Är ölet förstört?