Grundläggande frågor - Mäskning, lakning och torrhumling

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Grundläggande frågor - Mäskning, lakning och torrhumling

Inläggav niohundra » måndag 2021-06-28 16:09

Hej!

Har idag kört min andra kokdag någonsin, och den första där jag inte följer ett färdig recept med ingredienser. Har ett par frågor som jag undrar över, där googling varit svårt...

Låter det här vettigt som recept och tillvägaggånssätt? Använder Brew in a bag om det spelar roll!

Recept:

3kg pale ale malt
1kg carapils malt
Chinook och Eureka humle, 100g var

Kör 7L vatten till 72g, mäskning i 1h med vändning efter 30m i ca 68-71 grader. Lakar sedan med 72g vatten till ca 9-9,5 liter.
Kokar sedan med 3 humlegivar, totalt blir det 50g av varje humlesort (1 efter 45m, en efter 55m och en efter 59m koktid).
Kyler till 25g och överför sedan till jäsning, späder då till ca 10 liter med kranvatten.
Sätter till jäsning, och torrhumlar efter 10 dagar med resterande 50g av vardera humle - så totalt 100g. Jäser sedan 4 dagar till innan flaskning.
Jäser i ett rum som håller 19-21 grader
Primar med sockerlag innan flaskning
Flaskjäser i 14 dagar

Frågorna då :)

1. Är receptet/tillvägagångssättet ovan vettigt?
2. När jag tagit OG efter jag spätt med vatten (både idag och på recept-satsen) får jag 1,05 - Vad är det egentligen som "bestämmer" og-värdet? Är det mängden jäsbart socker? Jag tänker att OG-värdet bör ha skiljt mellan dessa satser, men jag kanske tänker fel?
3. Har köpt jäst som klarar upp till 20L, men tagit drygt hälften av jästen för att vara safe. Vad är riskerna om jag använder hela påsen med jäst till 10L?

Andra tips mottages tacksamt! Låter något fel, dumt, omvänt eller onödigt bara skrik!
niohundra
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 5
Blev medlem: måndag 2021-06-28 15:59

Re: Grundläggande frågor - Mäskning, lakning och torrhumling

Inläggav Skogstorpsbryggarn » måndag 2021-06-28 16:35

Du har väldigt mkt carapils OCH hög mäsktemp. Kommer bli mer kropp och upplevd sötma än du troligen vill. Ligger du på 68gr funkar det ok, men 71 gr är så högt att du kommer få högt FG. I kombo med 25% carapils tror jag de allra flesta kommer tycka den blir sötsliskig. Du har ju också rätt rejält med humle som kommer ge en tung humlesmak som konkurrerar med den stora kroppen/sötman du får av mästemp och all carapils.

Gissar att du med OG på 1.050 i kombo med ett förväntat högt FG får en alkoholhalten som blir rätt låg. Öl blir det såklart, och kommer säkert vara drickbar, men ett tips är att gå ner till kanske 10% carapils och mäska i 66-68gr.

Jästen fungerar att köra i alltihop, inga problem.
Skogstorpsbryggarn
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 135
Blev medlem: söndag 2019-04-14 12:19
Ort: Eskilstuna

Re: Grundläggande frågor - Mäskning, lakning och torrhumling

Inläggav niohundra » måndag 2021-06-28 18:27

Skogstorpsbryggarn skrev:Du har väldigt mkt carapils OCH hög mäsktemp. Kommer bli mer kropp och upplevd sötma än du troligen vill. Ligger du på 68gr funkar det ok, men 71 gr är så högt att du kommer få högt FG.

Gissar att du med OG på 1.050 i kombo med ett förväntat högt FG får en alkoholhalten som blir rätt låg. Öl blir det såklart, och kommer säkert vara drickbar, men ett tips är att gå ner till kanske 10% carapils och mäska i 66-68gr.


Stort tack för goda råd! Är jag rätt på det om jag säger att mindre carapils och lägre mäsktemp hade gett lägre FG? Så 3kg pale ale malt, 300g carapils och temp på 67-68 ger mindre sötma och högre alkoholhalt? Vill inte ha för mycket, men runt 6-7% är väl rimligt.

Passar då på att fråga vad dubbel ipa innebär i förhållande till recept? Mindre spädning bara?
niohundra
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 5
Blev medlem: måndag 2021-06-28 15:59

Re: Grundläggande frågor - Mäskning, lakning och torrhumling

Inläggav Djonk » måndag 2021-06-28 20:35

Förstår jag det rätt att du redan har bryggt receptet?

Bland annat hur mycket malt, hur bra utbyte på det (i ditt fall låga ~40% så det finns ganska mycket socker kvar i maltskrotet som du slänger sen) och hur mycket vatten du använder påverkar OG. Föreslår att du försöker få upp utbytet lite i alla fall, t.ex. genom att mala finare om du har egen kvarn, ha i allt vatten från början om kastrullen är tillräckligt stor (skippa lakning) och klämma ur påsen ordentligt.

Just carapils tycker Weyermann själva att man kan använda upp till 40% av - inte säker på att det är så stort problem, men visst kan en lite lägre mäsktemperatur vara fördelaktig.

Du har lite väl mycket humle i verkar det som (inte så tydligt skrivet) hälften i alla led hade antagligen varit lagom. Pass på att torrhumling, speciellt med så mycket humle, kan leda till oxiderad öl och ledsen bryggare när du flaskjäser.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Grundläggande frågor - Mäskning, lakning och torrhumling

Inläggav niohundra » måndag 2021-06-28 23:37

Djonk skrev:Förstår jag det rätt att du redan har bryggt receptet?

Bland annat hur mycket malt, hur bra utbyte på det (i ditt fall låga ~40% så det finns ganska mycket socker kvar i maltskrotet som du slänger sen) och hur mycket vatten du använder påverkar OG. Föreslår att du försöker få upp utbytet lite i alla fall, t.ex. genom att mala finare om du har egen kvarn, ha i allt vatten från början om kastrullen är tillräckligt stor (skippa lakning) och klämma ur påsen ordentligt.

Du har lite väl mycket humle i verkar det som (inte så tydligt skrivet) hälften i alla led hade antagligen varit lagom. Pass på att torrhumling, speciellt med så mycket humle, kan leda till oxiderad öl och ledsen bryggare när du flaskjäser.


Redan bryggt, det stämmer!

Det är totalt 200g humle, 100g I kok och 100g i torrhumling. Men kanske ska tänka om då.. Misstänker också att mycket potential försvinner i soporna, då kastrullen är knökfull med 4kg malt och 7L vatten..

Ska man kanske testa att dra ner till 3kg malt jämnt, 7L vatten, och sedan 100g humle i koket? Skippa lakningen. Låter det smart? Måste väl fortfarande späda den sedan så den inte blir för stark tänker jag?
niohundra
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 5
Blev medlem: måndag 2021-06-28 15:59

Re: Grundläggande frågor - Mäskning, lakning och torrhumling

Inläggav Olof Fager » torsdag 2021-07-01 09:19

När jag brygger 10 liter öl (använder också BIAB) så behöver jag ca 14l vatten i mäskningen, så jag tror du behöver iallafall en 18-literskastrull till att börja med. Sen finns det massa olika program som hjälper till att räkna ut vattenmängd etc. För 10 liter öl brukar det räcka med 2,5 kg malt för en öl på 5%-ish.
Olof Fager
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 64
Blev medlem: torsdag 2020-09-10 10:01

Re: Grundläggande frågor - Mäskning, lakning och torrhumling

Inläggav SGP » torsdag 2021-07-01 11:31

Jag har helt slutat använda carapils, jag tycker den inte tillför mycket alls men smaken är väl olika. Jag håller med Skogstorparen att 10% är nog.

Vad gäller mäskningen så rekommenderar jag att du vänder/rör om redan efter 5-10 minuter istället för 30 minuter. Den mesta konverteringen sker i början och då är enzymerna som mest aktiva. Se till att enzymerna kommer åt stärkelsen ordentligt i början.

Både Chinook och Eureka har ganska hög alfasyrahalt men å andra sidan lägger du i dem sent så det kanske jämnar ut sig.

Det är ingen fara att lägga i hela påsen jäst. Man ska lägga i otroligt mycket jäst om det ska bli *för* mycket.
SGP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 110
Blev medlem: fredag 2020-06-19 10:28

Re: Grundläggande frågor - Mäskning, lakning och torrhumling

Inläggav Djonk » torsdag 2021-07-01 12:29

Håller med angående carapils, det är just därför det inte behöver vara någon fara att använda mycket. Se t.ex. ett extremt exempel på http://scottjanish.com/dextrins-and-mouthfeel/

Men <10% är ju standard för mörkare karamellmalt.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Grundläggande frågor - Mäskning, lakning och torrhumling

Inläggav Skogstorpsbryggarn » fredag 2021-07-02 07:52

Intressant, tack för länk! Såg att Brülosophy har gjort ett par liknade tester av Carapils och kommit fram till samma sak, dvs att det inte går att påvisa någon skillnad med/utan Carapils vid blindtester. Också intressant att Weyermann säger upp till 40%, medan Briess säger 1-5% av sin variant. Utgår ifrån att de är rätt likvärdiga. Definitivt rimligt att fundera över om, och i så fall hur, man ska använda Carapils utifrån detta. Lär väl vara rimligt att själv testa med någon split batch t ex.
Skogstorpsbryggarn
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 135
Blev medlem: söndag 2019-04-14 12:19
Ort: Eskilstuna

Re: Grundläggande frågor - Mäskning, lakning och torrhumling

Inläggav Saint » fredag 2021-07-02 08:34

Hej

100g torrhumling till 10l öl som ska flaskas låter som ett högriskprojekt. Du ska ha väldigt tur om du slipper oxidation. Har du inte torrhumlat ännu så gör det inte.
I fortsättningen satsa istället på mer humle vid 0min eller en hopstand (kyl till ca 70 grader och släng i humle som får ligga 20-30min innan du fortsätter kylning)
Saint
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 262
Blev medlem: tisdag 2017-10-03 08:07

Re: Grundläggande frågor - Mäskning, lakning och torrhumling

Inläggav niohundra » fredag 2021-07-02 10:38

Saint skrev:100g torrhumling till 10l öl som ska flaskas låter som ett högriskprojekt. Du ska ha väldigt tur om du slipper oxidation. Har du inte torrhumlat ännu så gör det inte.
I fortsättningen satsa istället på mer humle vid 0min eller en hopstand (kyl till ca 70 grader och släng i humle som får ligga 20-30min innan du fortsätter kylning)


Första batchen med torrhumling har inte sprängts i bitar (ännu), så vi får se vad som händer med den. Den har flaskjäst klart, och testade att öppna två stycken igår. Första flaskan var som att öppna en skakad Fanta, den pyste över som ett fyrverkeri och det blev ca 10cl kvar av 33 möjliga. Andra flaskan öppnades finfint och kolsyran var kvar, helt ok skum i glaset. Vad har jag gjort för att åstadkomma detta? Dålig primning..? Smaken till en början är helt ok, även om den i stort sett helt saknar eftersmak. Något besk. Kan ju vara oxidation som flera varit inne på.

Pågående jäsning blir förmodligen en söt och något blaskig variant.. Kommer inte torrhumla denna!

Men, har 3kg pale ale malt och en påse jäst liggandes, samt 3 olika humle (Eureka, Chinook, Azacca) som jag tänkte köra en "okomplicerad" batch på. Då min kastrull bara rymmer 14 liter så kör jag på 2-2,5kg malt, med 10L vatten, skippar lakningen enligt tidigare tips. Kommer dra ner humlemängden till ca 100-120g, och ge i tre givar sent i koket. Finns det tips på humlekombinationer av de jag nämnde? Funderar på att bara hålla mig till en av dem (Azacca), men det kanske blir trist?
niohundra
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 5
Blev medlem: måndag 2021-06-28 15:59

Re: Grundläggande frågor - Mäskning, lakning och torrhumling

Inläggav Olof Fager » fredag 2021-07-02 18:23

På 2kg malt får du en öl på kanske 4%. Varför inte ta all malt du har? Mäska en timme på 66 grader i så mycket vatten du får i din 14-literskastrull . Höj till 76 grader i tio minuter och därefter späder du med 76-gradigt vatten över maltpåsen tills du har typ 13 liter till koket. Hur du vill göra med humlen beror på vad du vill ha. Har inte själv använt alla de sorterna så jag hade bara läst på lite om dem och bara kört på nå rimligt.
Olof Fager
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 64
Blev medlem: torsdag 2020-09-10 10:01

Re: Grundläggande frågor - Mäskning, lakning och torrhumling

Inläggav niohundra » måndag 2021-07-05 10:23

Olof Fager skrev:På 2kg malt får du en öl på kanske 4%. Varför inte ta all malt du har? Mäska en timme på 66 grader i så mycket vatten du får i din 14-literskastrull . Höj till 76 grader i tio minuter och därefter späder du med 76-gradigt vatten över maltpåsen tills du har typ 13 liter till koket. Hur du vill göra med humlen beror på vad du vill ha. Har inte själv använt alla de sorterna så jag hade bara läst på lite om dem och bara kört på nå rimligt.


Tänkte detta för att maximera utbytet som hittills varit rätt lågt - för att få plats med mer vatten eftersom det rekommenderades att skippa lakning tidigare i tråden.

För jag antar att med för lite vatten och för mycket malt mättas mäsken, och det är därför utbytet är lågt? Eller är det bara att jag inte lyckas klämma ut allt ur påsen när jag väl lakat?
niohundra
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 5
Blev medlem: måndag 2021-06-28 15:59

Re: Grundläggande frågor - Mäskning, lakning och torrhumling

Inläggav Djonk » måndag 2021-07-05 10:51

Min erfarenhet av BIAB är att jag fått bättre utbyte av att använda så mycket mäskvatten som möjligt. Men är du begränsad av en ganska liten gryta så kan du behöva acceptera ett lite lägre utbyte eller mindre vört om du inte vill brygga svagt öl. För att förtydliga så är det hjälpsamt både att skölja och klämma påsen, men du ska kunna komma upp en bra bit redan utan att göra det.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Grundläggande frågor - Mäskning, lakning och torrhumling

Inläggav Olof Fager » måndag 2021-07-05 12:19

Ja det blir ju en avvägning av mängden malt och volymen i kastrullen. Jag vet inte om ett extra kilo malt eller ett lite bättre ratio vatten per kilo malt är att föredra i detta fallet. Jag har ett utbyte på ca 70% i mäskningen när jag kör 2,5kg malt på 13l vatten ca. Får du plats med det så är det ett riktmärke kanske på en standard biab-process.
Olof Fager
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 64
Blev medlem: torsdag 2020-09-10 10:01


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 20 gäster