Nu har jag gjort mitt allra första bryggning (grainfather G30). Gick som förväntat: Uruselt
Jag har missat att köpa kranar till jäshinken. Så det får bli en pumphävert när jag ska flaska sedan.
Jag monterat maltkvarnen (evil twin) fel, så hälften av malten rann bredvid spalten. Så fick hälla tillbaka malten i hinken, skruva isär kvarnen, montera den rätt och sedan krossa. Det var rätt svårt att få hyffsat bra krossning. Blev antingen för mycket mjöl eller en del hela korn kvar. Vet inte om det berodde på fel rotation (använder en skruvdragare på hyffsat låg hastighet) eller om jag inte lyckades justera spalten ordentligt.
Mäskningen gick relativt OK. Tyckte att jag fick ganska tjock mäsk. Var noga med att röra om så det inte fanns några klumpar. Men när mäskningen väl startade verkade allt flyta på. Inget rann ner via överflödesröret, vilket det borde ha gjort om mäsken var för tjock? Missade att sätta på övre röret när jag startade mäskningsprogrammet, så fick lite bråttom där.
Vid koket så hade jag satt 100 grader som kok-temperatur, men grainfathern kom aldrig upp i det (kokade på bra ändå) vilket gjorde att GF inte startade kok-programmet. Så koket blev kanske 15 minuter extra innan jag kom på vad som var fel (fick starta steget manuellt). Men jag förstår fortfarande inte varför tempen stannade vid 98. Visar sensorn fel?
Lakningen gick smärtfritt, förutom att jag mätte upp vattenmängden manuellt istället för att använda lakvattensvärmarens markeringar, så sista litrarna fick jag inte ut eftersom de var nedanför kranen. Så fick snabbt slänga i mer vatten och köra igång värmaren igen (köks-säkringen gick flera gånger. Kaffebryggaren + lakvattenvärmare är ingen bra idé, likaså låta GF:en köra upp tempen samtidigt som jag panikfixar mer lakvatten i värmaren).
Vid kylning så hade jag läst att motflödeskylaren skulle desinfikteras med ölen innan kylningen, men var för snabb med det så jag satte igen pumpen. Tog tid innan jag luskade ut hur jag kunde fixa så jag kunde kyla ölen (tog isär kulkopplingen och rensade där). (Sjukt imponerade hur effektiv kylaren till GF är, mitt problem var snarare för kall än för varm öl när den hade passerat kylaren).
Eftersom kylningen tog tid så blev jag stressad med att få ner tempen och kunna sätta igång jäsningen, så jag missade att mäta OG.
Nu står ölen på kylning i jäs-kylen Blir den drickbar så blir jag chockad Det var riktigt kul i alla fall.
Lite frågor:
* Varför kom GF inte upp i 100 grader? Räcker 98?
* På vilket sätt hjälper en whirlpool innan man kyler ölen inför jäsning?
* Nu körde jag en ballongvisp för att syresätta ölen, funkade utmärkt. Men har sett att Dave Hearth bara sätter slangen högt upp och låter fallet räcka för syresättning. Räcker det?
* Jag köpte en hopspider, men eftersom jag har en falskbotten, behövs den? Såg att man behöver använda 10% mer humle med en hop spider?