Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst
Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.
av lyxvillan » tisdag 2021-03-30 00:07
Jag undrar.....?
många skriver att man ska syresätta den kalla vörten innan man tillsätter jästen, varför.
I min värld borde väl jästen tas i före jag skakar runt vörten, då blir ju jästen välblandad och syresatt på samma gång. Eller tänker jag helt fel, ja troligen men jag undrar varför????
Skickat från min SM-G973F via Tapatalk
-
lyxvillan
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 61
- Blev medlem: torsdag 2021-02-11 19:49
av Hövdingen » tisdag 2021-03-30 00:13
Den blandar sig själv så det är lugnt.
-
Hövdingen
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 470
- Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28
av skyking » tisdag 2021-03-30 10:13
Jag brukar också göra så (jäst i sen skaka järnet). Jag tänker att det finns två teorier: å ena sidan att det kvittar i vilken ordning man gör det och å andra sidan jästen bör i först för att undvika att syret oxiderar vörten. Jag misstänker att det sistnämnda bara kommer från någon som spekulerat fritt.
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
av Olof Fager » tisdag 2021-03-30 15:08
Jag skakar innan, har i jästen, låter vila lite och sen rör jag ner den. Jag misstänker att olika förfarande här spelar exakt noll roll
-
Olof Fager
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 64
- Blev medlem: torsdag 2020-09-10 10:01
av Djonk » tisdag 2021-03-30 22:04
Jäst först idén kommer väl från LODO. Men det finns en tredje linje att jästen tar skada av att skakas. Är det torrjäst utsätts den dessutom för ökat osmotiskt tryck. I praktiken tror jag inte heller att det gör någon större skillnad för de flesta.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
Återgå till Nybryggarhjälp
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Bing [Bot] och 38 gäster