Det kan gå så snabbt att kolsyrejäsningen inte ens hinner klart ordentligt innan ens fina IPA har tappat all humlesmak om man lyckats dåligt. Man kan också lyckas bra, som Olof, och inte märka av några problem på flera månader.
Lyxvillan, du kan gott skära ner på flaskjäsningen till två veckor. Att du ställer de i kylen efteråt hjälper till att sakta ner processen.
Jag mottrycksfyllde en back torrhumlad öl med
viewtopic.php?t=7764 som jag hade tänkt ge bort, men inte fick tillfälle till pga. covid-19. De höll sig fint i kylen några månader. Det var inte någon strykande åtgång på ölet men ett halvår senare gjorde jag slut på det sista i fatet, där humlen fortfarande låg kvar. Smaken var lite dämpad men om något hade den förbättrats eftersom det blev lite för mycket torrhumling. Det som var i flaskorna smakade som att jag inte hade torrhumlat alls, men var okej i övrigt.