lyxvillan skrev:oj kan man mäska omältat det visste jag inte
Ja, men du måste blanda med mältade korn så att du får tillräckligt med enzymer. Om du mältat kornen själv är det nog inte att rekommendera, men med köpt malt skulle du kunna blanda 50-50.
Det blir en tjockare mäsk som skulle kunna vara problematisk i t.ex. bryggverket du länkade till om man inte blandar i rikligt med ris-skal. Och för att få bättre utbyte är det säkrast att koka en gröt på de omältade kornen först. De är betydligt hårdare och svårare att krossa, så inte enbart fördelar
lyxvillan skrev:borde man inte kunna isolera en rostfri kantin med lock själv och få en riktigt välisolerad kylväska
hur många liter behövs i en kylväska?
Jo, men det är svårt att isolera lika bra själv. Om man nöjer sig med ett större temperaturspann är det en helt okej metod. Ju större volym vätska desto bättre håller den temperaturen och så vill man inte ha för mycket luft under locket. Finns ett räkne-exempel på
https://www.lindhcraftbeer.com/2014/03/min-drom-mlt/ - skönare att ha lite för stor än lite för liten, men båda går att anpassa sig efter.
https://storagrytor.se/grytor/thermogrytor är inte så tokigt alternativ men man bör nog förvärma grytan lite. En sak att tänka på är hur mycket vatten man kan värma enkelt, har man inte tillgång till 16A eller vill koka med gasol kan det vara svårt att värma (och koka) mycket mer än 25L smidigt.
Vet inte hur värmeboxar fungerar, men visst kan det vara ett alternativ - ett annat är att bara sätta in så stor gryta man får plats med i ugnen.
Ännu ett alternativ med BIAB är att stoppa i en sous vide-stav för att värma och cirkulera vattnet, ganska smidigt om man inte är bekymrad över syresättningen. Finns många sätt som fungerar med en ganska låg budget - en del mäskar och kokar till och med i jäshinkar.