Hej alla kloka, jag har nu tappat om min 13 bryggning för coldchrash. Jag tycker att allt går bra, ölen jag får till är god och det är väl det viktigaste kanske. Men jag tycker att det känns fel att jag tappar sååå mycket volym. Speciellt med West Cost IPA´n jag gör som humlas i koket med 200 gram och torrhumlas med ytterligare 200 gram.
Så här såg min process ut under senaste bryggningen.
Jag brygger i ett Grainfather-verk. Receptet är på 20 liter. Jag fick ut 23 liter i verket före koket. Efter koket med totalt 200 gram humle i humlespindel fick jag ut 17 liter till jäskärlet. Torrhumlade senare under slutet av jäsningen med ytterligare 200 gram humle, kottar och pellets. Detta gång körda jag ned humlen löst i tunnan. Jag har provat med en påse med vikt tidigare. Vilket är bäst har jag inte klart för mig. Nu har jag tappat över med hävert till en annan hink för att "coldchrasha". Kvar nu var bara 14 liter. Efter detta så tappar jag över till en ny tunna med primasocker för att sen tappa på flaska. Då kommer jag att tappa ytterligare en skvätt. Dessutom har jag testat densiteten ett par tre gånger vilket kostar en dl varje gång.
Så i slutänden så står jag där med kanske 13 liter ifrån ett recept på 20 liter. Den här gången gick det sämre än någonsin kan jag säga. Kanske beroende på hur jag torrhumlade. Jag brukar få ut kanske 16-17 liter.
Är det här onormalt dåligt utfall och i så fall vad kan jag göra bättre? Det känns lite surt att inte få ut mer. Kanske skall jag bara skala upp och köra 30 liter i stället?