Se där! Det fanns en trevlig ton hos Saint med. Vad glad jag blir.
Det är absolut inte något fel i att förespråka en avslappnad inställning till bryggningen. Det kan absolut vara hälsosamt. Här är det ingen som uppfattat dina inlägg på detta viset förens nu tyvärr.
I dagsläget är det ingen som räknar på bryggprocessens alla olika steg. Programmen är så pass heltäckande att allt du behöver fylla i är volymer, maltmängd och densitet. Sen serveras siffrorna till dig. För mig går det fortare att fylla i dessa siffror för att få fram receptet än att skriva det på papper. Det är en av anledningarna till att jag väljer att använda ett bryggprogram.
Det som ofta kan bli fel, och som du säger är att det blir sifferhets. Man jagar högre utbyten mm utan att reflektera och förstå siffrorna detta kan bli att man jagar något som är fysiskt omöjligt.
Det är väldigt sällan jag ser detta och det märks ganska snabbt om så är fallet.
I denna tråd har det dock inte förekommit. Det har varit helt ok siffror och det har du bekräftat med dina egna erfarenheter. Ändå är utbytet för väldigt lågt.
Om vi bortser från det enorma bruset i denna tråd, har majoriteten av svaren varit problem med cirkuleringen av vätskan under mäsknig. Ett ganska vanligt förekommande problem vid stora mängder vete där kanaler bildas med lägre utbyte som följd. Det som gör mig fundersam är att mäsken har rörts om vilket ofta är lösningen på detta problem.
Pratar vi enbart helmaltsbryggning när du säger att biab är det absolut enklaste? För jag tycker att extraktbryggning är väldigt enkelt och går fort. Max 2 h från start till pitch, dessutom slipper man i princip alla siffror. Det står på påsen vilka mängder man ska blanda.
Själv gillar jag ett tvåkärls system där vörten tappas av efter avslutad mäskning. Då slipper man lyfta en varm kladdig påse som droppar. Enkelt att hälla dravet på komposten utan kladd.
Men den mest bekvämaste bryggningen jag varit med om är ett helautomatiskt bryggverk likt det du länkade till tidigare, det var dock 2000 l på min kompis bryggeri. Efter att malten var krossad, vatten uppmätt och humle ifyllt i karusellen var det inget mer att göra förens jästen skulle i.
Som sagt det blir vad man gör det till, men absolut BIAB är en enkel metod som kräver minimal utrustning. Enklast? Ja det beror på vad man värdesätter. Kan man koka pasta kan man extraktbrygga, är man läs/skrivkunnig och har mycket pengar kan man brygga helautomatiskt.
Trevlig helg på dig Saint hoppas du orkar läsa.