Hej!
Jag har läst i lite olika trådar både på detta forum och andra, men blir likt förbaskat inte klar över hur jag ska göra.
Först en liten presentation - Jag provade att göra öl första gången i gymnasieåldern (Väl Godkänt som projektarbete var en fjäder i hatten på den tiden) och tyckte att det var hysteriskt kul.
Sen kom andra delar av livet i vägen och allt gick i stå. Utrustningen skrotades eller gick till kompisar (jag har för övrigt en tråd under köp/sälj, om du har något du inte behöver men som du tror jag kan ha nytta av, hör av dig!) och jag övergick till att konsumera istället för att skapa.
Men nu är det alltså dags igen!
Jag planerar att hålla mig till BIAB, men att göra tämligen stora satser (jag har ett par damejeanner jag tänkte använda som jäskärl och de rymmer mellan 25 och 35 liter).
För detta har jag ställt siktet på en kittel i storleken 30-40 liter (sneglar på 36l Patina) och sen stöter jag på patrull.
Hur ska jag tänka för att garantera att jag faktiskt kan komma upp i ett rullande kok med denna bjässe?
Den har ju en bottenyta på över trettio cm i diameter och induktionshällen från kjelle som alla talar om är ju pytteliten i jämförelse (ca 380 cm2 kokplatta mot 855 cm2 kastrull).
Räcker det med ett par varv liggunderlag runt kastrullen och på locket, eller är det kört?
Vid vilken temperatur smälter ett liggunderlag? Märkligt kan jag känna, men just den informationen är svår att få tag på via sportbutikerna i min närhet..
Jag hade en annan idé om att gå bananas och köpa en gasolplatta på 7.5 kW med tillhörande flaska och regulator, men förutom att jag helst inte vill tutta fyr på saker som inte är tänkta som bränsle (som undertecknad, katter och övriga familjemedlemmar) så känns det onödigt dyrt om jag samtidigt skulle kunna klara mig med den förut nämnda induktionsplattan. Och så snurrar tankarna. Köpa induktion och isolering bara för att märka att det i alla fall inte räcker, eller investera stort och sen stå där med värstingprylar jag absolut inte behöver?
Jag har sett andra skriva om att använda grilltändare för att dra upp värmen, men visst var det någon som skrev att de släpper ifrån sig nickel, eller har jag drömt det?
Det verkar som att bryggverken som säljs på olika ställen håller sig runt 2.5 kW och jag har inte läst några klagomål på att de inte kokar, betyder det att det är lugnt med induktionshällen eller är det de där extra 500 watten som gör all skillnad?
Om du har haft tålamodet att läsa hela vägen hit har du säkert insett att jag grubblar en hel del och att det står i vägen för mina grandiosa planer.
Jag har vett nog att inse att jag ingenting vet, och jag söker nu klarhet i den samlade visdomen på detta forum.
Väl mött!