Angående att spara jäst går det (ofta) bra att göra det riktigt länge i kylskåpet. Väntar man mer än någon månad behöver man antagligen göra en förkultur först, men det kan hålla bra mycket längre än så, se t.ex. https://www.youtube.com/watch?v=RPll_vIoZsY
Mutation eller ändrad sammansättning av jästen går snabbt, så varje återanvänd slatt kan bete sig aningen olikt, men det vanliga verkar vara 10-20 gånger innan det märks av i ölet. https://www.youtube.com/watch?v=scFs9lspIqo
Sen skrev du att du använt kveik, den kan man med fördel torka. Smeta ut ett halvtunt lager från jästkakan på en ostduk eller annan tunn bomullsväv och vänta tills det är torrt, sen bryter man försiktigt loss bitarna och förvarar i tät burk i frysen.
Jag tycker inte att man ska bekymra sig så mycket över några få Öschlegrader. S-04 har inte så hög utjäsning så man kan förvänta sig att FG blir lite extra högt med den. Det bryggprogrammen eller tillverkarna anger är bara en genomsnittlig eller ungefärlig utjäsning. Titta t.ex. på Wyeast och White Labs - deras respektive jästutbud från samma ursprungliga källa skiljer sig ändå i beskrivningen: Wyeast anger 73-75% utjäsning för 1098 medan White Labs skriver 70-80% för WLP007.