Är nybörjare med några bryggningar bakom mig, som har insett att mitt förfarande med en petflaska som jag satt lock från en sirapsburk samt nylonslang på för att ta sockerprover under jäsning inte är hållbart då det leder till alldeles för mycket plaskande och risk för syresättning/kontaminering i den jäsande brygden och har därför införskaffat ett gäng gummipackningar för att montera tappkran på jäslärlen. underlättar ju även när jag tappar om till tapphink förberedd med sockerlag som även den har tappkran givetvis.
Om jag använder tappkranen, bör jag då ta bort jäsröret innan och sätta tillbaka det när jag hällt ut mina ~80cl eller är tryckförändringen i jäshinken så liten att det inte är någon risk för "baksug" ner i jäshinken? Och detta med tempreglering, jag eldar för att hålla varmt hemma, och har insett att jag bör skaffa en värmeplatta, typ mangrove jacks med termostat för att ställa hinken på iom att tempen kan gå ner en del i huset under natten och om jag inte är hemma. Är dykrör i hink för givare vägen att gå?
Detta leder då givetvis utsökt in på det här med tempreglering överlag, då jag är sugen på att brygga imp. stouts samt belgisk och skotsk ale i framtiden och dessa behöver lite mer reglerad jästemp vad jag förstått. Min tanke är då att köpa ett bättre begagnat kylskåp, en termostat samt en liten kupevärmare och förbikoppla kylskåpets egen för att dels kunna jäsa under sommarens sköna solvarma dagar, samt att kunna använde det som värmeskåp med hjälp av kupevärmare under vintertid då jag troligtvis kommer ha det ute i förrådet. Är detta en vettig ide? Eller har jag tappat vettet fullständigt i denna nya uppslukande hobby?
EDIT: det jag undrar över är lite om det är någon mening med att ha värmeplatta i skafferiet eller om jag bara ska köra med kylskåp som jäskammare och om jag tänkt riktigt med kylskåpet?