Efter att ha bryggt all-grain (Maxi)-BIAB i kortare perioder över 6 års tid och efter att ha tröttnat på berg av disk, blev det en Grainfather Connect samt byte av lägenhet för bryggning. Det nya förrådet (där ölen jäser) bjuder en nackdel i form av hög temperatur. Den snittar ca 24 grader (nu på sommaren). För tillfället är det inte aktuellt att skaffa ett kylskåp/liknande.
Vi har drabbats av spritig smak vid två tillfällen, i en APA (som bara smakade sprit till trots sina 4,5%) och en Saison (som är lite mer än angenämt spritig).
- APAn la sig precis på 1.048 (target). FG 1.014. Jäst: 2st Mangrove Jack / US West Coast.
- Saison skulle nåt 1.056 men blev 1.052. 300g vanligt socker adderades på dag 5 under jäsningen, enligt recept. FG: 1.005. Jäst: 2st SafBrew BE-134
Jag undrar om man får man mer spritig smak i ölen om jästen jäser vid högre temperatur (rumstemp 24°C) eller bara mer estrar?