Lämpligt val av öl

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Lämpligt val av öl

Inläggav fredand44 » lördag 2020-02-22 20:32

Hej
Tänkte fråga er om ni skulle rekomendera någon speceil sorts öl (IPA, Lager, Stout etc? ) för bryggning med ett vatten som har följande värden:

SS-EN ISO 7027-1:2016 Turbiditet FNU 7.3 ±1.1 FNU
SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt svag
SLV 1990-01-01 Met.1 mod Lukt, art unken
SS-EN ISO 7887:2012C mod Färg 5 ±2 mg/l Pt
SS-EN 27888-1 Konduktivitet 25°C 44.1 ±4.41 mS/m
SS-EN ISO 10523:2012 pH vid 20°C 7.7 ±0.2
SS-EN ISO 9963-2, utg 1 Alkalinitet, HCO3 190 ±29 mg/l
fd SS028118-1 Kemisk syreförbrukn. COD-Mn 1.3 ±0.33 mg/l
ISO 15923-1:2013 B Ammoniumkväve, NH4-N 0.035 ±0.005 mg/l
Beräknad Ammonium, NH4 0.04 ±0.01 mg/l
SS-EN ISO 10304-1:2009 Nitratkväve, NO3-N <0.05 ±0.045 mg/l
Beräknad Nitrat, NO3 <0.3 mg/l
ISO 15923-1:2013 D Nitritkväve, NO2-N <0.001 ±0.0009 mg/l
Beräknad Nitrit, NO2 <0.004 ±0.003 mg/l
ISO 15923-1:2013 F Fosfatfosfor, PO4-P <0.01 ±0.005 mg/l
beräknad Fosfat, PO4 <0.04 ±0.01 mg/l
SS-EN ISO 10304-1:2009 Fluorid, F 0.28 ±0.10 mg/l
SS-EN ISO 10304-1:2009 Klorid, Cl 25 ±3.8 mg/l
SS-EN ISO 10304-1:2009 Sulfat, SO4 32 ±4.8 mg/l
SS-EN ISO 11885:2009 Järn, Fe 0.93 ±0.09 mg/l
SS-EN ISO 11885:2009 Kalcium, Ca 65 ±6.5 mg/l
SS-EN ISO 11885:2009 Kalium, K 3 ±0.3 mg/l
SS-EN ISO 11885:2009 Koppar, Cu <0.02 ±0.009 mg/l
SS-EN ISO 11885:2009 Magnesium, Mg 8.4 ±0.84 mg/l
SS-EN ISO 11885:2009 Mangan, Mn 0.35 ±0.04 mg/l
SS-EN ISO 11885:2009 Natrium, Na 14 ±1.4 mg/l
Beräknad Hårdhet tyska grader 11 ±1.7 °dH

Mvh
Fredrik
fredand44
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 14
Blev medlem: onsdag 2014-11-05 08:05

Re: Lämpligt val av öl

Inläggav Hövdingen » lördag 2020-02-22 22:28

Du har ganska bra vatten för att brygga de flesta stilar. Lägg till lite salter beroende på stil och kör hårt!
Hövdingen
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 470
Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28

Re: Lämpligt val av öl

Inläggav Rotsac » söndag 2020-02-23 00:00

Hövdingen skrev:Du har ganska bra vatten för att brygga de flesta stilar. Lägg till lite salter beroende på stil och kör hårt!


Hårt vatten, alltså?
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 682
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Lämpligt val av öl

Inläggav Hövdingen » söndag 2020-02-23 00:21

Okej, kollade bara på klorid, sulfat och kalcium. Såg att alkaliniteten ligger på 190 +- 29 mg/l. Då är det definitivt mörkare öl du bör satsa på. Du kan alltid förkoka vattnet för att bli av med en del av den totala alkaliniteten om du vill brygga ljusare öl, alternativt köra någon form av RO.
Hövdingen
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 470
Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28

Re: Lämpligt val av öl

Inläggav fredand44 » söndag 2020-02-23 09:48

Hej
Enormt tack för svaren!
Jag var lite fundersam över järnet.
Hörde att för vatten är 0,5 bra, men jag hade 0,93.
Mvh
Fredrik
fredand44
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 14
Blev medlem: onsdag 2014-11-05 08:05

Re: Lämpligt val av öl

Inläggav Hövdingen » söndag 2020-02-23 11:04

Har aldrig brytt mig om järn förut men efter en snabb googling står det på beerandbrewing att man helst vill ha under 1mg/l och då ligger du bra till. Men det står även i samma text att de flesta färdiga öl sällan har mer än 0.1mg/l för att det annars skulle orsaka kvalitetsproblem. Oklart ifall det är att jästen gör något med järnet eller om man aktivt undviker att ha vatten med mer än 0.1mg/l.

Här är iaf texten jag hittade. https://beerandbrewing.com/dictionary/z0QfFWKntf/
Hövdingen
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 470
Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28

Re: Lämpligt val av öl

Inläggav Djonk » söndag 2020-02-23 13:03

Du kan brygga alla sorters öl, men med mörka sorter har du större chans att hamna i rekommenderat pH-värde i mäsken utan att behöva tillsätta https://www.olbryggning.se/five-star/10 ... horic-acid

Det finns hjälpmedel för att räkna ut om och hur mycket syra man behöver: https://www.brunwater.com/download
Eller så brygger du först och struntar i att justera vattnet om du är nöjd med resultatet.

Jag skulle vara mer orolig över den långsiktiga effekten av att få i sig så mycket järn om det är ditt dagliga dricksvatten, det är väl snarare så att <0,2 räknas som bra. Min vattenrapport säger 0,04 och jag har ändå haft järnöverskott från övrig kost.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 17 gäster

cron