Sida 1 av 1

Irish moss och kolsyra/Prima på flaska (Blank öl)

InläggPostat: fredag 2020-02-07 14:01
av Samir
Hej,

Kommer att brygga en 20 liter batch Irish Red Ale med Danstar Windsor Ale Yeast och har lite funderingar om Irish moss och Kallkrasch. :D

Mina steg:
1) Jag kör metoden BIAB mäsk.
2) Vid vörtkok så tänker jag 1 tsk Irish moss på 15 min innan nedkylning.
3) Whirlpool.
4) Saftsil mellan bottenkran på kokkärlet ner i jäshinken.
5) 1 vecka innan upptrappning på flaska (33cl) köra en kallkrasch till 2-5C (det är vad min balkong verkar vara på under hela natten/dagen 2020-02-06)
6) Köra ner sockerlag 7 g/L i batchen.
7) Upptrappning och låta flaskorna stå i rumstemperatur tills kolsyra finns.

Note! Jag brukar få önskad kolsyra efter 2-3 veckor då jag inte kör med Irish moss och Kallkrasch idag.

Frågor:
1) Kommer jag få kolsyra på flaska? (eller kommer det ta 8+ veckor innan jag får någon kolsyra alls?)
2) Kommer jag få något skum/krona? (eller kommer jag att inta ha något skum alls p.g.a. förlust av proteinerna?)
3) 1 tsk Irish moss på 15 min innan nedkylning vid vörtkok bra? (eller behövs mer/mindre tid eller mer/mindre Irish moss?)
4) 1 vecka innan upptrappning med kallkrasch för lite? (http://wiki.shbf.se/index.php/Klarningsmedel säger 0-3C men jag har ingen frys/kegerator)

Ha en trevlig fredag, skål! :D

Re: Irish moss och kolsyra/Prima på flaska (Blank öl)

InläggPostat: fredag 2020-02-07 14:54
av skyking
Min erfarenhet av karragenan (i form av supermoss) är att det inte är något problem att få skumkrona. Det bör inte ha någon inverkan på kolsyrejäsningen. För att förtydliga: det är 15min innan KOKSLUT som man "skall" tillsätta det.

Vad gäller kallkrasch så tillämpar jag inte det själv, men vad jag hört så finns det tillräckligt med jäst kvar i suspension för att kolsyrejäsa trots kallkrasch.

Re: Irish moss och kolsyra/Prima på flaska (Blank öl)

InläggPostat: fredag 2020-02-07 15:01
av Rotsac
Samir skrev:
1) Kommer jag få kolsyra på flaska? (eller kommer det ta 8+ veckor innan jag får någon kolsyra alls?)
2) Kommer jag få något skum/krona? (eller kommer jag att inta ha något skum alls p.g.a. förlust av proteinerna?)
3) 1 tsk Irish moss på 15 min innan nedkylning vid vörtkok bra? (eller behövs mer/mindre tid eller mer/mindre Irish moss?)
4) 1 vecka innan upptrappning med kallkrasch för lite? (http://wiki.shbf.se/index.php/Klarningsmedel säger 0-3C men jag har ingen frys/kegerator)


-Häll inte sockerlagen i ölet!
Använd istället en annan hink att hälla sockerlagen i, och tappa försiktiktigt över ölet, med *försiktig* omrörning i början.
Eller stoppa istället ned en Moccasockerbit i varje flaska.

1) Det finns alltid en viss risk att kolsyrejäsningen går trögt -eller möjligen uteblir- efter att man har kylt ölet kraftigt innan omtappning.
Om det går trögt, så ställ flaskorna i ett rum med jämn värme vid cirka 23 grader. Lägg gärna något isolerande på golvet, samt vira en filt omkring flaskorna.
Se till att soljus eller dagsljus ej i onödan kommer åt flaskorna. De ska stå mörkt.

2) Menar du med "förlust av proteinerna" att det skulle bero på användandet av "Irish Moss"? Det påverkar ej i märkbar omfattning skummet.

3) Det är standardsättet. Jag har dock gått över till "Supermoss", då det inte ger något skräp i vörten (även om 1 tsk inte är mycket att bråka om).
Jag inbillar mig även att det är lite effektivare.

4) En vecka är mer än tillräckligt, anser jag. Hellre kortare tid, då du rimligen inte kan se till så att temperaturen är stabil utomhus.
Såvida du inte först låter flaskorna kylas, och sedan isolerar dem, för att behålla temperaturen så gott det går.
Svajande temperatur bör undvikas.

Re: Irish moss och kolsyra/Prima på flaska (Blank öl)

InläggPostat: fredag 2020-02-07 16:56
av Samir
Tack så jätte mycket för snabba och bra svar, tar till mig det ni skriver!

skyking skrev:Min erfarenhet av karragenan (i form av supermoss) är att det inte är något problem att få skumkrona. Det bör inte ha någon inverkan på kolsyrejäsningen. För att förtydliga: det är 15min innan KOKSLUT som man "skall" tillsätta det.

Vad gäller kallkrasch så tillämpar jag inte det själv, men vad jag hört så finns det tillräckligt med jäst kvar i suspension för att kolsyrejäsa trots kallkrasch.


Japp får bli det. Ja jag får hoppas att det finns det tillräckligt med jäst kvar (annars lär det väl ta tid innan cellerna delar sig och kolsyra kan bildas?) Tack så mycket för svaret :D

Rotsac skrev:
Samir skrev:
1) Kommer jag få kolsyra på flaska? (eller kommer det ta 8+ veckor innan jag får någon kolsyra alls?)
2) Kommer jag få något skum/krona? (eller kommer jag att inta ha något skum alls p.g.a. förlust av proteinerna?)
3) 1 tsk Irish moss på 15 min innan nedkylning vid vörtkok bra? (eller behövs mer/mindre tid eller mer/mindre Irish moss?)
4) 1 vecka innan upptrappning med kallkrasch för lite? (http://wiki.shbf.se/index.php/Klarningsmedel säger 0-3C men jag har ingen frys/kegerator)


-Häll inte sockerlagen i ölet!
Använd istället en annan hink att hälla sockerlagen i, och tappa försiktiktigt över ölet, med *försiktig* omrörning i början.
Eller stoppa istället ned en Moccasockerbit i varje flaska.

1) Det finns alltid en viss risk att kolsyrejäsningen går trögt -eller möjligen uteblir- efter att man har kylt ölet kraftigt innan omtappning.
Om det går trögt, så ställ flaskorna i ett rum med jämn värme vid cirka 23 grader. Lägg gärna något isolerande på golvet, samt vira en filt omkring flaskorna.
Se till att soljus eller dagsljus ej i onödan kommer åt flaskorna. De ska stå mörkt.

2) Menar du med "förlust av proteinerna" att det skulle bero på användandet av "Irish Moss"? Det påverkar ej i märkbar omfattning skummet.

3) Det är standardsättet. Jag har dock gått över till "Supermoss", då det inte ger något skräp i vörten (även om 1 tsk inte är mycket att bråka om).
Jag inbillar mig även att det är lite effektivare.

4) En vecka är mer än tillräckligt, anser jag. Hellre kortare tid, då du rimligen inte kan se till så att temperaturen är stabil utomhus.
Såvida du inte först låter flaskorna kylas, och sedan isolerar dem, för att behålla temperaturen så gott det går.
Svajande temperatur bör undvikas.


Tack för ett väldigt tydligt svar :D

Japp det gör jag glömde skriva det, men tack :P

1.) Jag får hoppas på att jästcellerna kommer att dela sig tillräckligt snabbt för min otrolighet, yes ska fixa en bra miljö för flaskorna!
2.) Ja det är det jag menar, men det är nog som ni säger att det inte kommer att påverka!
3.) Får kanske testa det i nästa batch, tack för tipset!
4.) Kanske 3 dagar räcker på balkongen?

Kanske dags att köpa mig en frys/kegerator snart!!!

Ha en härlig fredag och trevlig helg!

Re: Irish moss och kolsyra/Prima på flaska (Blank öl)

InläggPostat: fredag 2020-02-07 21:03
av Djonk
3 dagar räcker antagligen om det är nollgradigt, men vid kylskåpstemp är nog en hel vecka att föredra. Tror inte att lite fluktuationer gör något vid kallagring.

Har inte råkat ut för några problem med kolsyrning p.g.a. kallkrasch än, lite lägre tid tar det men utan kan ju kolsyran vara bildad på ett par dagar.

Re: Irish moss och kolsyra/Prima på flaska (Blank öl)

InläggPostat: lördag 2020-02-08 08:49
av Samir
Djonk skrev:3 dagar räcker antagligen om det är nollgradigt, men vid kylskåpstemp är nog en hel vecka att föredra. Tror inte att lite fluktuationer gör något vid kallagring.

Har inte råkat ut för några problem med kolsyrning p.g.a. kallkrasch än, lite lägre tid tar det men utan kan ju kolsyran vara bildad på ett par dagar.
Okej vad bra, verkar som att nästa investering kommer att bli är en kyl eller frys för att kunna göra bättre öl. Tack för tipset!

Re: Irish moss och kolsyra/Prima på flaska (Blank öl)

InläggPostat: måndag 2020-02-10 08:40
av Samir
Uppdatering igår bryggde jag och hade i 1tsk med Irish moss i 15 min av vörtkokets slut. Jag filtrerade hela vörten genom en saft sil ner i fermenteringshinken.

Nu undrar jag om det kommer att ha hänget med för mycket Irish Moss ner i hinken och ge dålig algeig smak eller kommer det vara lungt eftersom jag har haft en saft sil i mellan?

86457080_2647186972171389_4200726088504049664_n.jpg

84346323_122786935775749_2710510378256695296_n.jpg

Re: Irish moss och kolsyra/Prima på flaska (Blank öl)

InläggPostat: tisdag 2020-02-11 09:13
av Djonk
Skulle tippa att det inte vore något problem utan saftsil heller, den lär lägga sig i botten med övrig bottensats oavsett. Om man överdoserar kan det bli grumlig öl lustigt nog, men det där är ju normal dos.

Re: Irish moss och kolsyra/Prima på flaska (Blank öl)

InläggPostat: tisdag 2020-02-11 15:38
av Samir
Djonk skrev:Skulle tippa att det inte vore något problem utan saftsil heller, den lär lägga sig i botten med övrig bottensats oavsett. Om man överdoserar kan det bli grumlig öl lustigt nog, men det där är ju normal dos.


Aha okej! Tack så mycket då behöver jag inte oroa mig om denna batch! :) Tack för tipset ska försöka att inte överdosera då :lol: