Irish moss och kolsyra/Prima på flaska (Blank öl)
Postat: fredag 2020-02-07 14:01
Hej,
Kommer att brygga en 20 liter batch Irish Red Ale med Danstar Windsor Ale Yeast och har lite funderingar om Irish moss och Kallkrasch.
Mina steg:
1) Jag kör metoden BIAB mäsk.
2) Vid vörtkok så tänker jag 1 tsk Irish moss på 15 min innan nedkylning.
3) Whirlpool.
4) Saftsil mellan bottenkran på kokkärlet ner i jäshinken.
5) 1 vecka innan upptrappning på flaska (33cl) köra en kallkrasch till 2-5C (det är vad min balkong verkar vara på under hela natten/dagen 2020-02-06)
6) Köra ner sockerlag 7 g/L i batchen.
7) Upptrappning och låta flaskorna stå i rumstemperatur tills kolsyra finns.
Note! Jag brukar få önskad kolsyra efter 2-3 veckor då jag inte kör med Irish moss och Kallkrasch idag.
Frågor:
1) Kommer jag få kolsyra på flaska? (eller kommer det ta 8+ veckor innan jag får någon kolsyra alls?)
2) Kommer jag få något skum/krona? (eller kommer jag att inta ha något skum alls p.g.a. förlust av proteinerna?)
3) 1 tsk Irish moss på 15 min innan nedkylning vid vörtkok bra? (eller behövs mer/mindre tid eller mer/mindre Irish moss?)
4) 1 vecka innan upptrappning med kallkrasch för lite? (http://wiki.shbf.se/index.php/Klarningsmedel säger 0-3C men jag har ingen frys/kegerator)
Ha en trevlig fredag, skål!
Kommer att brygga en 20 liter batch Irish Red Ale med Danstar Windsor Ale Yeast och har lite funderingar om Irish moss och Kallkrasch.
Mina steg:
1) Jag kör metoden BIAB mäsk.
2) Vid vörtkok så tänker jag 1 tsk Irish moss på 15 min innan nedkylning.
3) Whirlpool.
4) Saftsil mellan bottenkran på kokkärlet ner i jäshinken.
5) 1 vecka innan upptrappning på flaska (33cl) köra en kallkrasch till 2-5C (det är vad min balkong verkar vara på under hela natten/dagen 2020-02-06)
6) Köra ner sockerlag 7 g/L i batchen.
7) Upptrappning och låta flaskorna stå i rumstemperatur tills kolsyra finns.
Note! Jag brukar få önskad kolsyra efter 2-3 veckor då jag inte kör med Irish moss och Kallkrasch idag.
Frågor:
1) Kommer jag få kolsyra på flaska? (eller kommer det ta 8+ veckor innan jag får någon kolsyra alls?)
2) Kommer jag få något skum/krona? (eller kommer jag att inta ha något skum alls p.g.a. förlust av proteinerna?)
3) 1 tsk Irish moss på 15 min innan nedkylning vid vörtkok bra? (eller behövs mer/mindre tid eller mer/mindre Irish moss?)
4) 1 vecka innan upptrappning med kallkrasch för lite? (http://wiki.shbf.se/index.php/Klarningsmedel säger 0-3C men jag har ingen frys/kegerator)
Ha en trevlig fredag, skål!