Sida 1 av 1

Jäsning - Nybörjare

InläggPostat: onsdag 2020-01-29 17:41
av Nicklert
Hej,

I lördags bryggde jag min första öl någonsin. Enligt recept så skulle OG landa kring 1.062 (jag landade på ca 1.050).
Och FG ska landa på ca 1.011. Enligt recept ska jag torrhumla dag 7 och sedan ska det stå ytterligare 7 dagar innan flaskning. Idag är det dag 4 sedan bryggning och jäs aktiviteten har helt avtagit i jäsröret. Så jag tog ett nytt prov och landade på 1.010.

Så nu till mina frågor, är den redan färdigjäst? Kan jag skicka i torrhumlen redan ikväll?

Mvh Nicklas

Re: Jäsning - Nybörjare

InläggPostat: onsdag 2020-01-29 17:55
av Perwaste
Vad det för typ av öl, vilken jäst är det och i vilken temp har hinken stått i?

Om du kommit ned i 1.010 är det sannolikt så att jäsningen är klar, och du kan hälla i humlen. Mät igen om två dagar eller så, för att vara säker på att det är färdigjäst. Nu jobbar ju jästen vidare ett tag utan att det skapas kolsyra=bubbel i röret. Det är några andra processer som den istället ägnar sig åt. Var lite försiktig bara när du har i humlen, inget onödigt plaskande så att det suresätts imimer än nödvändigt.

Re: Jäsning - Nybörjare

InläggPostat: onsdag 2020-01-29 18:00
av Nicklert
Det är en IPA, stått i temperatur ca 18-20 grader, jästen är Lallemans BRY-97.
Tycker du jag ska vänta i ett par dagar med humlen?

Re: Jäsning - Nybörjare

InläggPostat: onsdag 2020-01-29 19:33
av skyking
Nej, humlen kan åka i även om det inte är helt färdigjäst. Skall den sen stå 7 dar till så kan man lungt räkna med att den jäst färdigt vid det laget (den verkar redan vara det). Tror du mig inte kan du ta ett SG-prov nu och ett om en vecka.

Det kan hända att det blir mer aktivitet i jäsröret. Det behöver INTE betyda att jästen börjat jobba igen utan bara humlen som gör att koldioxiden som är upplöst kan lämna snabbare.

Re: Jäsning - Nybörjare

InläggPostat: onsdag 2020-01-29 20:08
av Djonk
Humlen innehåller enzymer, så var inte förvånad om FG går ner ytterligare litegrann efter torrhumlingen.