Sida 1 av 1

Lakning

InläggPostat: söndag 2019-11-10 21:39
av SBNiklas
Hej hopp!

Satte förra helgen min tredje och fjärde batch i min ölbryggarkarriär på jäsning.
En Simcoe IPA och en Saaz czech pilsner a 10l var.
Jag upplever att jag har problem med att få ut rätt mängd socker när jag lakar.
Jag följer recepten, mäskar i 60 min utan raster på rätt temp, lakar med angiven mängd vatten i angiven temp osv.
IPA:n ska ha förväntat OG på 64, jag fick ut OG på 52. Pilsnern, förväntat OG: 50, jag hamnade på 40.
Tog ett OG- prov efter lakningen.
Jag mäskar och lakar i en kylväska med bazookascreen utan blindbotten...
Läste på humle.nu att man kunde kicka upp sockermängden med en sockerlag a 34g socker/ liter vört så jag provade det, hälde i lagen när det börjat koka och efter koket när vörten kylts ned så hade jag rätt OG på pilsnern och låg ca 4 under på IPA: n, alltså 1060.
Får se hur det blir...

Re: Lakning

InläggPostat: söndag 2019-11-10 22:00
av Djonk
Det är kanske inte lakning utan snarare mäskeffektivitet som är orsaken. Jag fick lägre effektivitet när jag bytte från BIAB till kylväska+bazooka, recepten kan inte ta hänsyn till din utrustning utan du får justera mängd malt efter vad du brukar få ungefär. Ett bryggprogram hjälper.

Ska jag få lika hög effektivitet med kylväskan kan jag visserligen få det genom att laka massor, men då måste det kokas ner efteråt för att inte få motsatt effekt och i värsta fall utvinner man tanniner på köpet. Lite socker skadar inte men mer malt eller tillsats av maltextrakt är att föredra i vanliga fall.

Re: Lakning

InläggPostat: måndag 2019-11-11 09:53
av skyking
Som sagt skiljer sig effektiviteten från bryggare till bryggare vilket man får kompensera för när man brygger efter någon annans recept. Har man bytt utrustning och därmed ändrat sin effektivitet så får man även korrigera egna äldre recept för detta.

En sak som kan vara problem är att man får varierande effektivitet vilket inte verkar vara fallet för dig, iaf från de siffror du postat hittils. Du verkar helt enkelt få ut 20% mindre än vad dina recept utgår ifrån. Det innebär att du har goda utsikter att få rätt på det här genom att bara korrigera för detta och hamna ganska hyffsat på den OG som du siktar på.

Antingen skaffa sig ett bryggprogram, ett kalkylark eller lära sig räkna på det helt enkelt.

Som du nog förstår så är alltså inte utbytet något att egentligen oroa sig för sålänge du inte har ambitionerna att konkurrera men Interbrew (eller ja om du av någon annan anledning vill spara in på pengarna du lägger på malt). Jag vill dock anmäla annan uppfattning än Djonk. Lakningseffektiviteten kan också skilja och jag skulle hävda att det just kan vara lakningen som ställer till det.

Re: Lakning

InläggPostat: måndag 2019-11-11 17:12
av Perwaste
Det står att du lakar, men det framgår inte om du tappar ur innan du häller på mer vatten, eller inte.

Om du gör det, satslakar, så tror jag du får ut lite mer än om du enbart spär på med mer vatten. Eller så kanske du flödeslakar? Hur gör du?

Re: Lakning

InläggPostat: onsdag 2019-11-13 13:16
av SBNiklas
Tack för svaren.

Re: Lakning

InläggPostat: onsdag 2019-11-13 13:19
av SBNiklas
Perwaste skrev:Det står att du lakar, men det framgår inte om du tappar ur innan du häller på mer vatten, eller inte.

Om du gör det, satslakar, så tror jag du får ut lite mer än om du enbart spär på med mer vatten. Eller så kanske du flödeslakar? Hur gör du?



Jag tömmer alltid ur ca 3-4 liter och recirkulerar det genom mäsken och sen lakar jag med lakvatten. Häller på en stir plåtslev för att få så jämn och snäll stril ner på maltbädden..
Sen drar jag ut ca 1 liter på 2-3 min så att jag verkligen får med så mycket av sockret som möjligt.

Lakning

InläggPostat: onsdag 2019-11-13 20:04
av ecmik
Vi har samma mäsktunne-setup, och jag kan helhjärtat rekommendera att du börjar satslaka istället. Enkelt, snabbt och ingen skillnad i slutändan. Ligger oftast runt 80% i mäskeffektivitet också, så det är liksom ingen mening att flödeslaka med dom prylarna du har. Om du inte tycker det är kul förstås.. Hör av dig om du behöver lite hjälp att komma igång!


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Lakning

InläggPostat: söndag 2019-11-17 21:11
av SBNiklas
Ja jag får prova satslakningen i stället nästa gång.
Ska flaska Simcoe IPA:n nu :)

Re: Lakning

InläggPostat: torsdag 2019-11-28 11:01
av CoffeeStout
effektiviteten vill variera beroende på utrustning, maltkrossning, mesktemperatur etc etc.
det absolut viktigst är att resultatet är repeterbart. då är det bara att ha i mera malt för att kompensera. brewfather eller beersmith hjälper dig med att fixa detta.

om man har 4kg malt och mäter totalt olika OG varje gång - då har man problem som mjukvara inte kan hjälpa dig med