Första ölen - jäsning & lagring på en belgisk blond

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Första ölen - jäsning & lagring på en belgisk blond

Inläggav FreddyM » måndag 2019-06-03 23:00

Hej!

Ska brygga min första öl så fort jag får hem mina grejer. Kommer använda mig av BIAB-metoden. Min första öl ska bli en belgisk blonde. Receptet är taget från "Brygga stiltypisk öl" och heter "Blonde". När det kommer till den här ölen så undrar jag om man ska lagra den någon särskild tid efter att den har jäst ut och isånafall i vilken temperatur.

Tack.
FreddyM
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 7
Blev medlem: måndag 2019-06-03 22:48

Re: Första ölen - jäsning & lagring på en belgisk blond

Inläggav ekstedt » tisdag 2019-06-04 14:54

Nej, men i väntan på att det dricks upp kan du med fördel låta den stå så kallt som möjligt.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2737
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Första ölen - jäsning & lagring på en belgisk blond

Inläggav FreddyM » tisdag 2019-06-04 23:08

ekstedt skrev:Nej, men i väntan på att det dricks upp kan du med fördel låta den stå så kallt som möjligt.


Fortsätter ölen att få fördelarna av att den lagras kylt trotts att den är kolsyrad?
FreddyM
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 7
Blev medlem: måndag 2019-06-03 22:48

Re: Första ölen - jäsning & lagring på en belgisk blond

Inläggav Djonk » torsdag 2019-06-06 19:13

Trippel behöver inte lagras, men kyler du den håller den fräschören längre (och klarnar snabbare)
Djonk
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 741
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Första ölen - jäsning & lagring på en belgisk blond

Inläggav ekstedt » fredag 2019-06-07 11:36

Det är normalt att kallagra i trycksatta tankar. Poängen här var som sagt att behålla fräschören längre, även om utfällning och sedimentering av proteiner och annat sker snabbare vid lägre temperaturer.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2737
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster