Givor

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Givor

Inläggav Palle70 » lördag 2019-05-11 11:07

Ja..Ja......Nybörjare..
Mitt första inlägg, har förstått att man lär sig av misstag.
Missade i receptet att lägg i 2 givor vid 20 min kvar av kok. Hade bara i 60 min kok.
Sommar APA,
nu ligger det 2 st torr humling i ialla fall, 30g Amarillo samt 20 g mosaic

Någon som vet vad jag kan vänta mig?
Tyckte det smakade "bra" vid mätning (10dagar jäsning)

/Palle
Palle70
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 4
Blev medlem: lördag 2019-04-27 17:13

Re: Givor

Inläggav MCMLXXXII » lördag 2019-05-11 11:16

Det beror dels på hur stora givorna skulle vara och vilken typ av humle. Det enda man kan säga med säkerhet är att det blir mindre beska än vad det skulle bli med givorna.
Om det visar sig bli det största misstaget du gör med din bryggning kan du skatta dig lycklig. :)
Användarvisningsbild
MCMLXXXII
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 131
Blev medlem: onsdag 2017-10-25 17:05

Re: Givor

Inläggav Palle70 » lördag 2019-05-11 11:20

Givorna skulle vara med sista 20 min, 20g mosaic samt Amarillo.....
Palle70
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 4
Blev medlem: lördag 2019-04-27 17:13

Re: Givor

Inläggav Djonk » lördag 2019-05-11 14:46

Du fick ett ännu somrigare APA :) tycker du att det smakar bra är det inte mycket att gräma sig över.
Djonk
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 741
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Givor

Inläggav skyking » söndag 2019-05-12 11:06

Äh, det är sånt som händer. Man får improvisera lite runt sina misstag. En APA skall ha humlekaraktär så om du missat skicka i de senare givorna så "måste" man kompensera genom att skicka i humle i efterhand. Du gjorde med andra ord klokt i att torrhumla.

Det blir iofs annorlunda om man gör detta, men det är långt ifrån säkert att annorlunda betyder sämre (ibland blir det bättre), därför är det bra att föra logg på sina bryggningar så man kommer ihåg sina mer lyckade "misstag".
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1281
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Givor

Inläggav Palle70 » måndag 2019-05-13 09:58

Mätte nu och OG ligger på 11, där det skulle ligga när det va klart. Torrhumlen har legat i sen lördag morgon.
Vad tycker ni? Ska jag låta det ligga nån dag till? Det smakar bra, lite bäska samt smak av grapefrukt och lite citrus.
Palle70
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 4
Blev medlem: lördag 2019-04-27 17:13

Re: Givor

Inläggav 140cab » måndag 2019-05-13 18:28

Kan ingenting av torrhumling.
Har en gång drabbats av ättiksyra bakterier så jag fick vaska satsen. Okej en del sopade ett "angelgäng" i sig, antagligen efter konsumerat starkare drycker före. Ser ingen annan förklaring då de påstod att det inte var så tokigt.
Orsaken till vaskningen härleder jag till öppnande av kork på carboyn. 2 ggr tror jag det var visst. Förutom detta så stod satsen för nära ett element samt så hade jag rullat jästen 5 ggr redan.
Många faktorer men kanske placera brygden på ett kallt ställe om du tänker "lagra" lite till innan du flaskar.
Du får också klarare resultat om du ställer den kallt.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 140
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Givor

Inläggav Djonk » måndag 2019-05-13 21:42

Skulle tippa på att det var jästhantering som orsakade ättiksyra snarare än att du öppnade för torrhumling. Risken man tar med torrhumling är främst oxidering.

Palle70: se bara till att jäsningen är färdig först, du kan mäta någon gång igen och se att värdet (FG) är stabilt över tid.
Djonk
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 741
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster