av skyking » tisdag 2019-04-30 06:09
För att utveckla lite: genom att tillsätta mer malt så påverkar man inte bara alkoholstyrkan utan även smaken, det är egentligen inte konstigare än vilket recept som helst. Det du gjorde var att ändra från 2.7kg till 3.2kg totalt, det är inga drastiska förändringar och är inget som ändrar ett bra recept till ett dåligt, men gör man mer drastiska förändringar så kan det givetvis bli för mycket.
Det man får om man bara ökar malten utan att samtidigt dra upp humlebeskan (jag gissar att humlen finns i Coopers TC Family Secret Amber Ale) så förskjuter man balansen mot det maltiga hållet. Man bör kanske med andra ord inte bara fläska på med ännu mer malt för att göra ölet ännu starkare. En mer rimlig approach för att skala upp styrkan är att behålla proportionen mellan malt och humle.
Vill man experimentera så går det med andra ord utan större research sålänge man tar små steg. Skall man göra något mer drastiskt så behöver man tänka till lite mer först. Sen är det klart inget som säger att det blir dåligt bara för att man gör något helt galet utan att tänka efter (någon kom ju på dubbel-IPA på det sättet, ja egentligen kom någon på öl också på det sättet).