Hjälp med matte och input på teknik

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Hjälp med matte och input på teknik

Inläggav rydback » söndag 2019-03-31 11:42

Hej,

Har läst runt här på forumet en hel del är är GOLVAD av all kunskap, imponerande minst sagt! Själv är oerhört grön på ämnet och för att inte ta vatten över huvudet och stå där med 30L odrickbar öl så håller jag på att sakta lära mig.

- Började med Lilla Köksbryggeriet och deras färdiga receptkitt, vilket inte tog så lång tid att bemästra. CHECK
- Nu har jag börjar experimentera med komponera egna recept.

Jag sitter dock på samma utrustning som innan så har simplifierat det här med lakningen enligt instruktioner från Lilla Köksbryggeriet. Så helt enkelt mäska in en kastrull 60min, hälla fram och tillbaka i en sil några (4) gånger, för att sen tillsätta spraymalt i uppkoket. Tanken är att överge metoden på sikt, då jag förstått att använda Spraymalt är lite som att tillsätta en billig köttbuljong, eller koka Boeuf Bourguignon på matlagningsvin. Men just nu vill jag känna mig bekväm i denna metod innan jag går vidare.

Med det sagt, mina frågor handlar mest om bryggmattens och dess höga trösklar. Hur räknar man ut OG / FG i receptstadiet? Hur påverkar spraymalten och min mäskteknik hur man ska räkna? Vad får jag för utbyte med min simplifierade lakning?

Och om ni har andra tankar / input kring detta och känner för att dela med er, vore jag evigt tacksam!

Tack!
Viktor
rydback
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 5
Blev medlem: onsdag 2019-03-20 22:24

Re: Hjälp med matte och input på teknik

Inläggav Djonk » söndag 2019-03-31 17:20

Använd ett bryggprogram så slipper du räkna, t.ex. brewersfriend.com eller brewfather.app

Utbytet får du räkna ut efteråt med hjälp av programmet, har du samma tillvägagångssätt brukar det inte variera så mycket från gång till gång, möjligtvis om du använder vissa ingredienser som vete eller omältat.

Kan varmt rekommendera bryggpåse istället för delmäsk, tror inte att du kommer tycka att det är svårare (snarare tvärtom tycker jag)
Djonk
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 740
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Hjälp med matte och input på teknik

Inläggav skyking » måndag 2019-04-01 06:40

Så själva hög tröskel är det inte: http://hbg2.se/bryggmatte.html

Program i all ära, men det är bra att ha ett hum om hur beräkningarna görs ändå.
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1280
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Hjälp med matte och input på teknik

Inläggav martinb » måndag 2019-04-01 11:38

skyking skrev:Så själva hög tröskel är det inte: http://hbg2.se/bryggmatte.html

Program i all ära, men det är bra att ha ett hum om hur beräkningarna görs ändå.

+1 på det. När man får koll på hur beräkningarna görs (även om det bara är lite) så klickar saker snabbare, även med bryggprogram.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 962
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: Hjälp med matte och input på teknik

Inläggav rydback » måndag 2019-04-01 20:02

Tack för all feedback, mycket uppskattat! Har också kollat in länkarna angående bryggmatte, inte så hög tröskel som vi första anblick.

Har gjort lite research på BIAB, och ska definitivt gå över. En fråga angående det, brukar ni köra flaskbotten i grytan för att undvika att påsen ska brännas, vad är er erfarenhet där?
rydback
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 5
Blev medlem: onsdag 2019-03-20 22:24

Re: Hjälp med matte och input på teknik

Inläggav Drake » måndag 2019-04-01 20:46

En falskbotten är inte nödvändig om du kör med en induktionsplatta, men skadar nog inte. Med en vanlig platta så tror jag det behövs. Annars kan du ju isolera och stänga av värmen, då spelar det ju ingen roll.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Hjälp med matte och input på teknik

Inläggav Djonk » måndag 2019-04-01 21:20

Jag använder en billig sous vide-stav som värmekälla, ganska praktiskt, ser bara till att påsen inte ligger mot med klämmor.
Djonk
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 740
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Hjälp med matte och input på teknik

Inläggav Saint » tisdag 2019-04-02 08:08

Köp en korg istället för påse. Bytte för ungefär ett år sedan och allt är bättre. Enklare rengöring och enkelt att laka om du vill det. Sedan behöver du inte bekymra dig över värmekälla.

https://www.ebay.co.uk/itm/Homebrew-Bee ... MID9N7jvHw
Saint
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 180
Blev medlem: tisdag 2017-10-03 08:07

Re: Hjälp med matte och input på teknik

Inläggav Saint » tisdag 2019-04-02 08:28

Tycker inte att du ska gräva ner dig i beräkningar om du är ny på bryggning. Börja med att förfina dina rutiner under bryggdagen. Gör enkla recept där du lär känna malt och humle.Håll dig kring 64-67grader. Skriv ner recepten och notera og/fg. Rengör din utrustning noga. Vänta med vattenbehandling, temperaturhållning och galna recept.
Saint
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 180
Blev medlem: tisdag 2017-10-03 08:07

Re: Hjälp med matte och input på teknik

Inläggav Nelari » tisdag 2019-04-09 10:30

rydback skrev:Spraymalt är lite som att tillsätta en billig köttbuljong, eller koka Boeuf Bourguignon på matlagningsvin.

Detta är väl i överkant. Spraymalt är ju inte direkt billigt. 500g kostar ca 50SEK. Det motsvaras av ca 600g basmalt, som kostar ca 13SEK, alltså ungefär en fjärdedel.

Det är främst på grund av priset som jag själv inte använder spraymalt (visst skulle jag uppskatta en mäskning på 15 minuter i stället för 60!) Kan man verkligen skilja på öl som bryggts med A) spraymalt eller B) självmäskad basmalt? Jag är inte säker alls.
Nelari
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 30
Blev medlem: söndag 2016-05-15 08:46

Re: Hjälp med matte och input på teknik

Inläggav ekstedt » tisdag 2019-04-09 10:47

Nelari skrev:Detta är väl i överkant. Spraymalt är ju inte direkt billigt. 500g kostar ca 50SEK. Det motsvaras av ca 600g basmalt, som kostar ca 13SEK, alltså ungefär en fjärdedel.


Nja, 1 kg basmalt innehåller c:a 800 g extrakt. Med 75 % utbyte får du 600 g extrakt.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2737
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Hjälp med matte och input på teknik

Inläggav Nelari » tisdag 2019-04-09 13:29

ekstedt skrev:Nja, 1 kg basmalt innehåller c:a 800 g extrakt. Med 75 % utbyte får du 600 g extrakt.

Jag kalkylerade med PPG: 38 för basmalt och 44 för spraymalt. Så jag tänkte man behöver ungefär 20% mera basmalt för samma OG. Var det fel?
Nelari
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 30
Blev medlem: söndag 2016-05-15 08:46

Re: Hjälp med matte och input på teknik

Inläggav ekstedt » tisdag 2019-04-09 15:45

Nelari skrev:Jag kalkylerade med PPG: 38 för basmalt och 44 för spraymalt. Så jag tänkte man behöver ungefär 20% mera basmalt för samma OG. Var det fel?


Ja, dels har du snarare PPG 46-48 för torkat maltextrakt, men framförallt har du väsentligen 100 % utbyte.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2737
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Hjälp med matte och input på teknik

Inläggav Nelari » tisdag 2019-04-09 18:21

ekstedt skrev:Ja, dels har du snarare PPG 46-48 för torkat maltextrakt, men framförallt har du väsentligen 100 % utbyte.

Så om vi har PPG 46-48 i stället för 44 och 100% utbyte i stället för 75%, kommer vi till faktorn 1,6. Det vill säga, vi behöver 800g basmalt för att ersätta 500g spraymalt, inte bara 600g som jag föreslog ovan.

Så prisskillnaden är mindre än jag trodde. I stället för 13SEK (600g) kostar basmalten 17SEK (800g) – ungefär en tredjedel av spraymaltens 50SEK. Det betyder att spraymalt kostar bara 200% mer än basmalt, inte 300% mer. Dyrt är den i alla fall, tycker jag.
Nelari
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 30
Blev medlem: söndag 2016-05-15 08:46

Re: Hjälp med matte och input på teknik

Inläggav Nelari » onsdag 2019-04-10 18:24

Jag blev så nyfiken på Köksbryggning-metoden (Nielsen&Zetterberg) att jag bryggde en 4l-sats enligt receptet Modern lager (i dag). OG med 500g spraymalt blev 1,053. Här tror jag att 90g pilsner- och 90g carahell-malt svarade för ungefär 0,09 (75% utbyte). Resten (0,44) måste ha kommit från spraymalten (100% utbyte). Det tycks betyda en PPG på 42-43 eller samma som socker.

Experimentet ledde alltså till att 500g spraymalt kunde ersättas med 750g basmalt (en aning mindre än väntat).

För övrigt: "90g" är vad "2 deciliter" krossad malt verkar väga. Det är inte mycket exakt, beklagar. Jag hade lite svårigheter med bokens volymmått. Författarnas idé är ju att man inte behöver en våg för bryggning och att man klarar sig med dl-mått och matskedar. Jo, det kan vara bra om man verkligen inte har en våg (jag har två). Men nog undrar jag hur man mäter hälften av ett torrjästpaket (11,5g) utan våg...
Nelari
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 30
Blev medlem: söndag 2016-05-15 08:46

Nästa

Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 6 gäster