Sida 1 av 1

Mältning

InläggPostat: måndag 2019-03-25 14:23
av Mackan91
Hejsan, jag är helt ny inom det här med bryggning och så och skulle behöva lite hjälp!

Jag har kommit över ca 30 kg kornmalt som är direkt taget från åkrarna och nu skulle jag behöva mälta detta om jag förstått det rätt för att sedan kunna rosta och sedan brygga öl på det?
Finns det någon här som skulle vilja hjälpa mig med detta eller har några tips på hur man ska gå tillväga? Är inte så sugen på att bygga någon jätte apparat för att göra detta själv då detta förmodligen kommer vara ett engångsprojekt.

Jag bor strax utanför Örebro men jag kan så klart åka en bit om det finns någon som vill hjälpa mig! :D

//Marcus

Re: Mältning

InläggPostat: måndag 2019-03-25 20:33
av Bee
Sök på "Mälta korn" här på forumet finns mer än en tråd om det.

Lycka till!

Re: Mältning

InläggPostat: måndag 2019-03-25 23:12
av Djonk
Verkar inte helt lätt att lyckas, du kan göra det enklare för dig och blanda med en säck https://shop.humle.se/malt/weyermann/en ... -hel-25-kg istället/som komplement till mältningen.

Re: Mältning

InläggPostat: onsdag 2019-03-27 13:54
av Mackan91
Tack för svar!

Skulle man även kunna använda detta? https://shop.humle.se/tillsatser/enzyme ... -enzym-4-g

//Marcus

Re: Mältning

InläggPostat: onsdag 2019-03-27 14:07
av Djonk
Ja. Läste någonstans att smaken inte blir någon höjdare om man bara förlitar sig på tillsatta enzymer, men i kombination med mältning kanske det inte är något bekymmer.

Re: Mältning

InläggPostat: fredag 2019-03-29 00:49
av Bee
Djonk skrev:Ja. Läste någonstans att smaken inte blir någon höjdare om man bara förlitar sig på tillsatta enzymer, men i kombination med mältning kanske det inte är något bekymmer.
Kölningen gör ju sitt till smaken, det är ju en rostning av grönmalten.

Re: Mältning

InläggPostat: fredag 2019-03-29 15:01
av 140cab
För lite bilder ifrån mina försök kolla här .
https://www.shbf.se/bryggaren/viewtopic ... 1&start=30

Lite kortfattat hur jag gör.

Håller till i en en källare som har kring 15 grader för att hålla tillbaka mögeltillväxten under mältprocessen.
Har 2 st jäshinkar varav den ena har jag borrat hål i. Blötlägger med ena hinken under ca 8 timmar för att sedan hälla över allting i hinken med hål i. Låter det lufta i typ 8 timmar för att sedan blötlägga igen. Det brukar bli en 3 -4 st omgångar innan man ser att det börjar gro. När det sker så häller jag över allting till en större plastback för att enklare kunna röra om. Rör om morgon och kväll och om det känns torrt så tillsätter jag lite vatten. Låter grodden växa ut ungefär lika långt som kornet är långt. En annan metod är att dela kornet för att avgöra hur långt den invändiga grodden har kommit. Den skall vara mellan 75 - 100% framme till att börja titta ut på andra sidan.
När det är dags så fläktar jag det i 2-3 dagar så att kornet känns hårt när man tuggar på det. Efter det så tumlar jag allting i en påse i 2-3 timmar för att grodden skall lossna.

Min egen malt ger dåligt utbyte. Enligt beräkningar så hamnar jag bara på kring 40%.

För karamell malt torkar jag i ugn med stigande temp.

Re: Mältning

InläggPostat: onsdag 2019-04-10 09:32
av Bee
140cab skrev:För karamell malt torkar jag i ugn med stigande temp.

Ok, det låter inte som "rätt sätt" för karamellmalt.

Enligt de källor jag läst ska grönmalten först "mäskas" i sitt eget skal dvs hållas ordenligt fuktig vid 65C i cirka en timme, för att därefter kölnas på en högre temperatur.
Det finns mycket information om detta på nätet, både youtube och artiklar. Jag gjorde många sökningar på nätet innan jag gjorde min egen malt men jag gjorde bara kramellmalt i slutändan. (Har fortfarande en säck med korn som inte använts.)
Min karamellmalt gav mycket smak av honung.

Re: Mältning

InläggPostat: onsdag 2019-04-10 22:26
av 140cab
Har provat båda sätten. Torkad malt som tar i vattenbad i 50 min och sedan torkar med stigande temp.
Grönmalt som jag håller vid olika temp och tider. Men man måste in och röra grönmalten annars blir den så slemmig (den råvaran jag har). Har i ingen ugnsfläkt så det vart att improvisera med en datafläkt.
20190126_091401_compress_30.jpg


20190125_193042_compress_28.jpg

20190125_193036_compress_54.jpg


Vart det någon skillnad på smak ? Har för mig att starta ifrån grönmalt gav en sötare produkt.

Re: Mältning

InläggPostat: onsdag 2019-04-10 23:01
av Bee
Jag kanske kommer ihåg fel... det var ändå fem år sen jag gjorde det. Måste nog kolla mina anteckningar, det kanske var dextrinmalt som skulle göra på grönmalt, och karamellmalt på torkad malt som mäskades hela och rostades. Jag ska se om jag hittar något av mina dokument som sammanställer det jag hittade på nätet. Vill du ha en kopia isåfall?

Re: Mältning

InläggPostat: onsdag 2019-04-10 23:45
av 140cab
Du behöver inte leta bara för min skull.
Tesen som jag kör efter är att man skall få fram socker som man sedan rostar.
Sedan om man mäskar fram det genom vattenbad eller håller en ugn på 60-65 gör lite det samma.
Det kändes mer "rätt" i alla fall att använda grönmalt. Dock tog sluttorkningen/rostningen längre tid med grönmalt.
Bilden nedan bas + karamell gjort på torkad. Hade gått att dra det längre men vill ogärna rosta nattetid.

Ska nog besöka detta ämne inom en snar framtid. Kommer jag ihåg skall försöka posta.

Re: Mältning

InläggPostat: tisdag 2019-04-16 19:29
av 140cab
20190416_095956_compress_47.jpg

20190416_100013_compress_31.jpg


Ungefär längd på grodden innan den åker på tork.

Re: Mältning

InläggPostat: onsdag 2019-04-17 10:12
av Bee
@140cab det där är rötterna! Du ska titta inuti skalet på kornen, grodden är det som blir blad sen. Kolla på ett antal korn för att avgöra snittlängden.

Re: Mältning

InläggPostat: onsdag 2019-04-17 14:07
av 140cab
Bee skrev:@140cab det där är rötterna! Du ska titta inuti skalet på kornen, grodden är det som blir blad sen. Kolla på ett antal korn för att avgöra snittlängden.


Helt rätt, det är acrospire (tar det engelska) som man skall hålla koll på.
https://www.google.com/url?sa=i&source= ... 4749243342

Den skall nästan punktera kornet, då har man som mest enzym. Brukar kolla det men i men mitt korn brukar i regel vara moget för torken om det ser ut som bilden visar.
Vad som fattas i min tork process är värme och därmed mitt krångliga mäsk schema som sedan krånglar ytterligare.

Re: Mältning

InläggPostat: onsdag 2019-04-17 15:02
av Bee
140cab skrev:
Helt rätt, det är acrospire (tar det engelska) som man skall hålla koll på.
https://www.google.com/url?sa=i&source= ... 4749243342

Den skall nästan punktera kornet, då har man som mest enzym. Brukar kolla det men i men mitt korn brukar i regel vara moget för torken om det ser ut som bilden visar.
Vad som fattas i min tork process är värme och därmed mitt krångliga mäsk schema som sedan krånglar ytterligare.


Bra då är det inga missuppfattningar. :) Ser fram emot höra om resultatet.