Färdigjäst?

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Re: Färdigjäst?

Inläggav Lövenhagen » fredag 2019-07-12 15:58

Djonk skrev:Apropå varmjäst lager. Sist blev det ett försök med W34/70 direkt i rumstemperatur (21C). Hade kanske i för mycket jäst för den sköt upp i 28C av aktiviteten - likt http://brulosophy.com/2016/04/18/fermen ... t-results/ fast oavsiktligt.

Två veckor in ger smaken inte höga förhoppingar :mrgreen:..


Hahaha bra fart i den jästen! :D Men den verkar vara ganska pigg i varmare temperaturer. Så kanske inte så konstigt.

Ska köra bryggningen idag. Återkommer med resultat om någon dag när/om det dragit igång.
Just W800 verkar dessutom vara slö i starten och kan jag se till att den drar igång, så hoppas jag att slippa komplettera med jäst senare.... :cry:
Lövenhagen
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 35
Blev medlem: torsdag 2019-02-21 20:34

Re: Färdigjäst?

Inläggav Lövenhagen » tisdag 2019-07-16 19:15

Detta är inte bra....inte en bubbla har jäst ut sedan i fredags (ca 4 dagar).

Visste att tempen var lite för varm (grader20) men hade inte räknat/trott att det inte skulle komma en endaste bubbla. Hinken har stått i ca 13 grader.
Har skakat på hinken osv men ingen reaktion alls på jäsningen.

Är denna bryggden helt körd? Eller går den att rädda genom att tappa om den till ny hink och tillsätta ny jäst?
Lövenhagen
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 35
Blev medlem: torsdag 2019-02-21 20:34

Re: Färdigjäst?

Inläggav Djonk » tisdag 2019-07-16 22:22

Jästen lär inte ta skada av 20 grader. Hade du gjort förkultur? Har du mätt SG att den ligger kvar på OG? Kanske läge att ha i ny jäst ja.
Djonk
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 741
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Färdigjäst?

Inläggav Lövenhagen » tisdag 2019-07-16 23:04

Ingen förkultur denna gången. Kan spelat in. Men aldrig haft problem med det förut.
SG är detsamma, helt oförändrat.
Senast redigerad av Lövenhagen onsdag 2019-07-17 06:50, redigerad totalt 1 gång.
Lövenhagen
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 35
Blev medlem: torsdag 2019-02-21 20:34

Re: Färdigjäst?

Inläggav Djonk » tisdag 2019-07-16 23:34

Låg temperatur gör förkultur mer angeläget. Fyra dagar är lång tid men temperaturen sinkar ju oönskad bakterietillväxt också. Jag skulle pytsa i mer jäst och hoppas på det bästa.
Djonk
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 741
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Färdigjäst?

Inläggav Lövenhagen » onsdag 2019-07-17 15:42

Nu så är jäsningen igång....Inte på "rätt" sätt, men den puttrar på bra i kylen.

Tog ut hinken ur kylen igår kväll och lät den stå i rumstemp (22-23 grader) över natten. På morgonen var det tryck emot locket och någon enstaka bubbla kom upp. Satte in hinken i kylen direkt (13 grader) och nu bubblar det på bra.
Smakade på vörten och det fanns (peppar, peppar) inga direkt felsmaker ännu, även om det är svårt att känna på vörten så tidigt.

Lärdom...gör förkultur vid lager!
Lövenhagen
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 35
Blev medlem: torsdag 2019-02-21 20:34

Re: Färdigjäst?

Inläggav ekstedt » torsdag 2019-07-18 09:22

Förkultur på flytande jäst är alltid en bra idé, i synnerhet om jästen är några månader gammal.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2737
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Föregående

Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster