200 liters gryta

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

200 liters gryta

Inläggav Kockfan » fredag 2019-02-01 12:28

Hej!

Ny på forumet och endast 3 bryggningar i ryggen. Små satser på 10-20 liter i gryta. Kört biab metoden.
Nöjd så men vill skala upp något.
Har Electrolux vario 200-liters gryta på jobbet och undrar om den funkar att använda. Kort tid att koka upp, inställlningsbar temperatur med display, automatisk nedkylningfunktion m.m.
Tänkte koka ca 50- 100 liter.
Fördelar konta nackdelar?
Kockfan
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 12
Blev medlem: torsdag 2019-01-31 09:04

Re: 200 liters gryta

Inläggav niklas_n » fredag 2019-02-01 12:32

Låter ju som en rätt bra lösning. Hur ska du producera vörten som du ska koka?
niklas_n
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1202
Blev medlem: söndag 2014-05-04 20:57
Ort: Katrineholm

Re: 200 liters gryta

Inläggav Djonk » fredag 2019-02-01 12:50

40.000W - det var inte dåligt :) och mantelkylning. Om du kan ha i påse/påsar med omrörningen på verkar det strålande.
Djonk
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 740
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: 200 liters gryta

Inläggav Kockfan » fredag 2019-02-01 13:21

niklas_n skrev:Låter ju som en rätt bra lösning. Hur ska du producera vörten som du ska koka?


Inte kommit så långt än i planeringen. Blir svårt med biab påse i den storleken.
Förslag?
Kockfan
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 12
Blev medlem: torsdag 2019-01-31 09:04

Re: 200 liters gryta

Inläggav Kockfan » fredag 2019-02-01 13:24

Djonk skrev:40.000W - det var inte dåligt :) och mantelkylning. Om du kan ha i påse/påsar med omrörningen på verkar det strålande.


Måste mäta hur snabbt den kyler.
Du menar påsar i vörtkoket?
Kockfan
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 12
Blev medlem: torsdag 2019-01-31 09:04

Re: 200 liters gryta

Inläggav Djonk » fredag 2019-02-01 14:31

Nä, trodde att du ville köra BIAB. Visst blir det ganska stora påsar, 10-20kg malt för normalstark öl, men du kan alltid dela upp på flera om det blir för tungt.

Kan du kyla med locket på kanske det inte gör så mycket om det tar lite tid, bara man räknar med hur det påverkar smak/aromhumle (kanske bättre att köra med hopstand istället)
Djonk
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 740
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: 200 liters gryta

Inläggav Kockfan » fredag 2019-02-01 15:13

Djonk skrev:Nä, trodde att du ville köra BIAB. Visst blir det ganska stora påsar, 10-20kg malt för normalstark öl, men du kan alltid dela upp på flera om det blir för tungt.

Kan du kyla med locket på kanske det inte gör så mycket om det tar lite tid, bara man räknar med hur det påverkar smak/aromhumle (kanske bättre att köra med hopstand istället)


Aha! Biab är önskvärt. Men hur stora påsar borde jag använda i så fall?
Osäker på hur jag räknar upp ett recept för låt säga 25 liter till 50.
Ska man räkna allt dubbelt?
Kockfan
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 12
Blev medlem: torsdag 2019-01-31 09:04

Re: 200 liters gryta

Inläggav Kockfan » fredag 2019-02-01 18:04

Kyler 50 liter från 100 grader ner till 20 grader på 45 minuter. Är kanske lite för långsamt? Vet inte om en kylspiral + den automatiska nedkylningen förkortar tiden nämvärt. Får pröva i veckan, väntar en beställning på just kylspiral på måndag. Hade inte omröraren igång när jag kylde. Är det risk man syresätter för mycket?
Kockfan
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 12
Blev medlem: torsdag 2019-01-31 09:04

Re: 200 liters gryta

Inläggav Djonk » fredag 2019-02-01 18:34

Ja det är bara att dubbla i stort sett. Skulle testa med omröraren också, har du tur behövs kanske inte spiralen ens och syre vill man ju ha i den kylda vörten åtminstone, för mycket lär det inte bli.

Du kan göra riktigt stora påsar av IKEAs Teresia:
https://m2.ikea.com/se/sv/p/teresia-ski ... -90232331/

Välj storlek/antal efter vad som blir praktiskt för dig. Låter som att grytan kan ta hand om mäsken smidigt om den kan röra om samtidigt.
Djonk
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 740
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: 200 liters gryta

Inläggav Kockfan » fredag 2019-02-01 21:38

Djonk skrev:Ja det är bara att dubbla i stort sett. Skulle testa med omröraren också, har du tur behövs kanske inte spiralen ens och syre vill man ju ha i den kylda vörten åtminstone, för mycket lär det inte bli.

Du kan göra riktigt stora påsar av IKEAs Teresia:
https://m2.ikea.com/se/sv/p/teresia-ski ... -90232331/

Välj storlek/antal efter vad som blir praktiskt för dig. Låter som att grytan kan ta hand om mäsken smidigt om den kan röra om samtidigt.


Gissar man får kanske vara försiktig med bitterhumlen om man dubblar. Kanske gå 1,5 ggr upp på den istället?

Tack för tipset, att sy egna påsar är ju inget problem. Hade 5a i syslöjd.

Jag ska testa kyla med omröraren på måndag och mäta skillnaden i tid. Har ju 2st 200 liters grytor så egentligen kan man pumpa över till den andra och kyla, borde påskynda kylningen avsevärt.
Kockfan
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 12
Blev medlem: torsdag 2019-01-31 09:04

Re: 200 liters gryta

Inläggav Djonk » fredag 2019-02-01 22:57

Nej använd dubbla bitterhumlen också. https://www.shbf.se/bryggaren/viewtopic ... 13&t=15775
Djonk
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 740
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: 200 liters gryta

Inläggav Bagman » lördag 2019-02-02 18:44

Har du någon bottenventil i grytan ?
Bagman
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 19
Blev medlem: onsdag 2012-06-27 13:35

Re: 200 liters gryta

Inläggav Kockfan » lördag 2019-02-02 20:10

Bagman skrev:Har du någon bottenventil i grytan ?


Nej önskvärt men inte praktisk möjligt!
Kockfan
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 12
Blev medlem: torsdag 2019-01-31 09:04

Re: 200 liters gryta

Inläggav Djonk » lördag 2019-02-02 22:30

Men elektronisk tippning låter kul :)
Djonk
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 740
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: 200 liters gryta

Inläggav Kockfan » söndag 2019-02-03 21:28

Djonk skrev:Men elektronisk tippning låter kul :)


Är bra att ha vid rengöringen om inte annars.
Kockfan
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 12
Blev medlem: torsdag 2019-01-31 09:04

Nästa

Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: MSN [Bot] och 3 gäster