TommyK skrev:Har läst på en del om open fermentation och undrar nu om mitt bästa drag egentligen skulle vara att avlägsna både jäsrör och "gummipropp" och låta carboy:en stå öppen i garderob under ett par dagar...?
Kanske både "Ja, och nej.."?
Utan något i flaskhalsen, så kan gasen och joxet flöda ut fritt.
Men du kan i värsta fall förlora kanske max 2 Liter vört:-(
Jämför vad som kan hända i en E-kolv, när man skapar en förkultur.
Problemet gäller att hitta rätt balans vad gäller gasavgång i just detta fall.
Med den där ynka lilla diametern i gummihättan är det svårt.
Du KAN plocka bort gummihättan under några dygn, och hoppas på att det då istället inte blir en stadig ström av av vört och kolsyra, liknande vad som händer när man öppnar en flaska öl som har alltför mycket kolsyra.
Jag skulle helst se en slang med diameter 20 mm kopplad til jäskärlet, nedstoppad 5 centimeter i en hink vatten. Jag anser det vara nonsens att använda "Star San", etc i en sådan konfiguration, då det inte finns en chans att ett undertryck skulle orka dra upp vätska till jäskärlet.