Premiär med all grain

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » onsdag 2019-01-02 10:57

3. Fyller på med socker för att nå önskad styrka.
http://brulosophy.com/2018/12/24/sugar- ... ore-117307

Provade förra bryggning på nyårs och det Djonk hade rätt. Det skall minst vara 2 gr socker på en 33. I övrigt så hade en del av Guiness tjockkänslan minskat jämfört med innan flasktappning.
I alla fall fick gästerna instruktioner att efter bästa förmåga frigöra emballage inför nästa tappning.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 140
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » onsdag 2019-01-02 18:07

Då det gäller rengöring så hade mina bilbatterin frusit så det vart ättiksprit svinto och skruvdragare.
Smidigt och enkelt.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 140
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » fredag 2019-01-04 10:03

För att tvätta carboyn så gjorde jag mig en egen borste till skruvdragaren.
1546588693046669.jpg

En järnstång + ett byxben ifrån ett par gamla jeans. Finns och köpa också men ligger upp emot en 300 kr. Hur som haver den gör jobbet att rengöra hur lätt som helst.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 140
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav Bobby » torsdag 2019-01-17 22:27

Försök köra uteslutningsmetoden på vad som felar.
Så börja med köpta råvaror tycker jag, bara för att utesluta felen.
Mitt råd är att köra en bryggning med köpt malt, rätt sort och mängd humle för öltypen och riktig öljäst för rätt öltyp. Och sen på så vis kolla om det är din egen malt som inte riktigt funkat bra.
Kul att du gör eget, helt klart. Men malt är billigt, och det är ju ett bra sätt att testa din process inledningsvis.

Sen när du fått allt att funka, så börjar du laborera med dina egna råvaror, steg för steg.

Min erfarenhet är iaf att maltbädden måste vara lagom tjock för att få lakningen att fungera bra och dra ur sockret optimalt till vörten.
Annars rinner vattnet bara snabbt igenom, eller så blir det stopp.

Lycka till, och dela gärna med dig om hur det går.
Så ska vi försöka hjälpa till.
Bobby
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 90
Blev medlem: onsdag 2016-11-16 14:15

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » lördag 2019-01-19 13:07

Då var det dags igen .
1547892165452296.jpg

Nu så tog jag och reducerade ner maltnotan till 6 kg bas och 400 gram karamell. Tidsutökade mitt Lindhs insperande mäskschema.
20 min 44c
30 min 62c
30 min 64c
30 min 67c
30 min 73c
10 min 76c.

Och direkt vart det problem. Bryggverkets värmeskydd började återigen lösa ut, lika som föregående bryggning. Gjorde några försök att luckra upp maltbädden samt utöka vattenmängden men inget hjälpte. Drog slutsatsen att det blivit för mycket mjöl vid krossningen och därmed har elementet fått en isolerad " kaka " ovanpå sig.
Vädrade bort tankarna att platta ut verket med traktorn och låste istället fast återställningsbrytaren med en plankstump.

Det negativa vände sedan lite grann då man mätte SG. Har nu kommit upp till närmare 40% utbyte. Dock har jag mycket mer att jobba på då det gäller mältningen.
Skall försöka ordna så jag kan torka i varmare temperatur för att trigga en del av processen även i denna fas. Borde även experimentera hur mycket längden groddningen påverkar. Malten som jag körde nu var tyvärr ett hopkok ifrån olika batcher.

Tja Bobby kanske man skall köra en batch med bara köpta prylar.

Bild på botten av verket
1547892262820488.jpg
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 140
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav Bobby » lördag 2019-01-19 15:08

En snabb fråga eftersom det bränner fast, rör du om ordentligt när du mäskar-in?
All malt ska blandas med vattnet, och det ska inte bli för tjockt. ett rejält mäskroder är bra att ha.
Bobby
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 90
Blev medlem: onsdag 2016-11-16 14:15

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » lördag 2019-01-19 15:47

Jo jag rör och lever om när jag mäskar in.
Har nu beställt en kvarn så jag kan få lite bättre koll på krossningen. Har till dagens datum krossat i samma kross som används till utfodring av livdjur.
Jag bor nog också tänka på att försöka sålla ut det grövre och försöka få det underst. Och på slutet när bara mjölet är kvar bara röra om överst i maltpipan.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 140
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » lördag 2019-01-19 17:06

För att göra rent denna.
1547910124322883.jpg

Provades först med svinto.
1547910124760638.jpg

Men byttes snart emot en "skrubbsvamp" i stålull.
1547910124570948.jpg

Och efter 15 min . .
1547910124955201.jpg
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 140
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav Bobby » lördag 2019-01-19 18:37

Då måste det vara för tjock mäsk.
Hur många liter vatten körde du till dina 6kg?
Bobby
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 90
Blev medlem: onsdag 2016-11-16 14:15

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » söndag 2019-01-20 17:29

Startade med 21 liter då jag siktar på 18 liter vört. När det började jävlas så skopade jag ur 2 liter malt och tillsatte okänd mängd vatten. Om man skall gissa så får jag nog säga kring 4 liter. Försökte flera gånger att vända upp malten för bättre genomflöde. Men skadan var nog redan skedd och själva kakan i botten isolerade nog så bra att överhettningsskyddet sedan konstant löste ut.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 140
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav CoffeeStout » måndag 2019-01-21 11:59

tråkigt att du har problem.
jag fattar inte varför det bränner fast på botten. kör du med malt pipa eller ligger maltet direkt på botten? På bilden ser det ut som att rätt mycket malt har hamnat på botten, det ska inte hända om du kör med malt pipa. kan vara att det är alldeles för fint krossad.

förslag på åtgärd för att testa ditt system:
3.5L/kg malt.
4Kg malt (köp färdig krossad för att testa din utrustning)

värma vattnet till ca72C också stäng av värmen. blanda i malten. blanda riktig noga, om du slarvar här kan du inte kompensera för det senara.
låt den stå under lock (utan cirkulation och utan värme) i ca 60min. kan röra ett par gånger under tiden om du vill.
temperaturen kommer inte att sjunka mycket. om du har möjlighet kan du isolera kärlet med ett liggunderlag e.l.
Lakning och kok på vanlig sätt.
På detta sättet borde din effektivitet öka markant. Det är nästan ingenting som kan gå snett.

mät OG efter kok och du borde komma över 70%. funkar detta kan du repetera med din egen malt och jämföra effektivitet.
jag kör ett billigt Kina bryggverk och ligger på 78% utan att vara expert.
CoffeeStout
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 12
Blev medlem: måndag 2017-11-13 09:31

Re: Premiär med all grain

Inläggav Bobby » måndag 2019-01-21 15:06

Dra upp vattnet i rätt temperatur - stäng av verket - mäska in, rör om - och låt tempen sjunka fritt under mäskningen. (liggunderlag runt verket är som sagt bra)
Då ska det det inte bränna fast för dig mer iaf.
Bobby
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 90
Blev medlem: onsdag 2016-11-16 14:15

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » måndag 2019-01-21 19:26

Det vart att jag drog på mig en Grainfather när jag startade den här "dumma" idén. Är egentligen ingen öl drickare normalt men kan nog med lite övning bli det.
En av fördelarna med detta verk är att man kan få lite automation samt se på telefon hur det ligger till tidsmässigt. Dock skulle det vart wifi då blåtanden inte räcker hela vägen ifrån pannrummet.
Skall sätta upp en hotspot så kanske det går att ordna med TeamViewer.

Inbillar mig att utbytet kan delvis "rättas" till med olika protein raster. Därav det invecklade schemat. Är tänkt att reducera detta schema eftersom man får lite mera erfarenhet på processen.
Största problemen som jag ser det är att jag har för fint krossat så mjöl rinner rakt igenom maltpipans bottrensil. Har tyvärr en 6 kilo till krossat som jag få försöka få mjölet överst.
Har ny malt på gång och kvarn på ingående så just nu tar det emot lite att handla malt på postorder. Dock håller jag med att det kan vara ett bra erfarenhets tillskott.

I för sig skulle jag kunna prova förslaget ovan och bara låta det stå och dra. Vore intressant om någon har någon körning att jämföra med . Vatten , malt mängd, tempen, tid och vilket SG som man hamnade på.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 140
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav 140cab » lördag 2019-01-26 12:07

Har färdig grönmalt så tänkte prova att göra karamell direkt ifrån denna vara.
154849576552445.jpg

Långpanna med grönmalt.
närbild.jpg

Så här brukar min malt se ut. Sist så släppte jag iväg den lite till så att ca 50% hade punkterat kornet.
fläkt.jpg

Eftersom jag inte har varmluftsugn så kör jag med datafläkt.

Här gjorde jag en liten tabbe då jag lät tempen vara kring 50c under natten samt hade 3 st plåtar i samtidigt.
Sädeskornen på den mittersta plåten var nu på morgonen lite "slemmig". Dom smakar inte illa men har inte samma fräsh lukt som de andra plåtarna.
Med grönmalt så verkar det vara mera kritisk med mera omrörning i temperatur intervallet 30-50c . När jag bara fläktar i rumstemperatur så får jag inte detta fenomen. En annan bidragande orsak kan också vara att datafläkt inte hinner med att ta hand om fukten som skall torkas bort.

jäst.jpg

Har nu försökt och bryggt 3 gånger som vid samtliga gånger har jag använt denna jäst ( återanvänt den tvättade jästslurryn) .
Provade en flaska igår och kände då lite jäst smak som jag inte känt förut. Är det någon som har erfarenhet av ovanstående jäst ?
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 140
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Premiär med all grain

Inläggav Djonk » lördag 2019-01-26 12:50

Cirka kroppstemperatur är ju extra mysigt för bakterier.

Vad menar du med jästsmak? https://fabrikorekstedt.blogspot.com/20 ... g.html?m=1

När man flaskjäser får man hälla upp försiktigt i ett svep från flaskan och sluta när strålen börjar ändra utseende så slipper du bottensats.

En sak som kan vara värt att prova om du vill få bättre utjäsning är t.ex. https://shop.humle.se/jast/belgisk-jast ... emand-11-g (tror dock att säg 50% enzymatisk malt hjälper mer, eller https://shop.humle.se/tillsatser/enzyme ... -enzym-4-g om du motsätter dig köpemalt)
Djonk
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 776
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

FöregåendeNästa

Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster