Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst
Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.
av manlan » fredag 2018-11-30 11:15
När använder man vad?
Jag ska brygga en IIPA som innehåller vete, vad blir skillnaden om jag använder vetemalt jämfört om jag använder torrefied (puffat) vete?
/Måns
-
manlan
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 59
- Blev medlem: måndag 2014-02-17 16:17
av Djonk » fredag 2018-11-30 11:30
Kan tänka mig att vetemalt är bättre om du försöker få en hög alkoholhalt.
Weissbier använder mältat vete och witbier omältat, sen är det ju mer som skiljer men det kanske kan ge en fingervisning åt vilket håll det kan dra.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av SiCN » måndag 2018-12-10 22:30
Torrified wheat är uppvärmda vetekorn. Det har alltså inte mältats. Du kan inte vänta dig samma mängd socker i vörten från det och således blir det lägre alkoholhalt. Det används (som många andra tillsatser) för att få något speciellt attribut på ölen, t.ex. bra skumkrona med bibehållet alkoholhalt. Rostad korn för färg, råg för syrlighet, vete eller havre för bra skumkrona.
-
SiCN
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 59
- Blev medlem: onsdag 2015-08-26 20:41
Återgå till Nybryggarhjälp
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 16 gäster