lukedaduke skrev:En liten update här då!
Jag bryggde detta recept igår med tanke på era tips.
10 L öl:
3 Kg pale ale malt
0,3 Kg caramel malt
1 paket US-05
Simcoe
Mouteka
protafloc
Mäskning:
Värmde upp 16,5 L med påsen i och hällde i malten på ca 74-75 C, temperaturen sjönk till en stadig 68 C. Jag la över några filtar och lyckades hålla temperaturen på 68 under 60 min. Tog ur malten och lät den droppa av och fick ut ett OG värde på 1,050 när jag egentligen skulle hamnat på
1,070. Lite lågt men det beror nog på att jag blandade gammal/ny malt och att jag inte lät påsen rinna av i mer än någon minut.
Koket:
60 min - 20 g Simcoe
40 min 10 g Simcoe
30 min 10 g Simcoe
15 min 10 g Simcoe, 10 g Mouteka, 1/2 kryddmått protafloc
Kylning:
När koket var slut la jag i min vörtkylare och lyckades kyla vörten till ca 20 C på 20 min. Desinfekterade en saftsil och körde igenom vörten där, la i ett paket US-05 och till sist skakade jag om jäshinken för att få igång jästen. Nu har jag ställt jäshinken i källaren på ungefär 19 C så tänkte jag låta det jäsa i 2 veckor.
Nu blir jag lite fundersam. När du säger smaklös menar du dåligt humletryck eller dålig fyllighet (vattning)? Är det humle du är ute efter så förstår jag inte riktigt ditt humleschema? Varför snålar du med humlen? Har vi (forumet) inte kommit fram till att det var för lite humle som var boven?.
60g på 14 liter 1,060-1,070 kommer att vara väldigt smaklöst. Du kommer att ligga på kring 7% eller över. 10g vid 40min och 30min ger ingenting. Hade du använt båda påsarna Simcoe och Mouteka så hade det hänt något.