Har tittat runt på forum för att se hur bryggare hanterar jästsmak i biran och ser massa olika förklaringar, tänkte försöka få ordning på detta nu utifrån mina bryggförhållanden.
Jag tycker det är en ganska tydlig jästsmak i min öl. Jag brygger enbart ale eftersom jag inte tillgång till bra plats som har en jämnare lägre temp än rumstemp.
Nu kan jag inte återge receptet i detalj (har det på beersmith på min andra dator som just nu inte är tillgänglig).
Men det det var Maris otter ale malt 75 % ish och pilsnermalt 25 % ish. Jag tror dock inte att det är maltmixen som är på något sätt boven i dramat.
Jag kör BIAB, standrad mäskning i 1h på 65 grader. Kok i 1h. Kör ofta mindre giva humle för beskan och mer på slutet, har inte mängderna i huvudet nu (tror heller inte humlen är på något sätt boven i dramat).
Jästen jag hade denna gång var Scottish Ale - Wyeast 1728, körde med förkultur.
Jag undrar om det är för varmt hos mig och att det är det som skapar bismaken. I början av jäsningen när det pluppar på frenetiskt i röret är det uppe på 24 grader (har sån klistertemp på jästunnan), sedan när det lugnat sig efter 2-3 dagar brukar tempen gå ner på 22 grader som sedan är konstant.
Kör inte sekundär, utan jäser ca 2 veckor i samma kärl. Tycker mig vara noggrann med hygienen under hela processen, allt får sig ett rejält star-san bad och jag använder engångs plasthandskar. Öppnar sällan jäskärlet, kanske nån gång när det närmar sig tappning för att kolla om sg/fg är ok.
Jag primar med sockerlag ca 5 g /l
Flaskjäser ca 2 veckor i rumstemp.
Måste jag ha mer tålamod, kan denna bismak försvinna av längre lagring i lite kallare temp. Har ett förråd som brukar hålla 12 -13 grader stabilt (är även nyfiken på om ni tycker detta förråd kan användas nån gång under bryggprocessen när man kör ale). Ska jag ställa ned dom där efter flaskjäsningen och ge dom ytterligare tid innan nedkylning för att dricka?
Vet inte hur jag ska beskriva jästsmaken på bästa sätt, möjligt att jag som nybörjare misstar mig på smaken men tycker det verkligen det smakar jäst. Helt klart är det tydlig bismak iaf.
Om det nu är så att det är för varmt i min lgh, kan jag utnyttja utrymmet med 12 -13 grader för annan bra öltyp.
Ursäkta om inlägget vart lite rörigt men så många av mina öl nu har fått denna jästsmak, även de jag satt med andra ale jäster.
Ge mig lite tips på vad jag kan ändra för att få bättre resultat, är verkligen tacksam för alla tips. Brygger i centrala sthlm, om ni undrar över vattnet.
Hjälp en nybryggare som börjar tappa lite hopp om att få till det trots ett stort engagemang.