Windsor jäst, dålig utjäsning

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Windsor jäst, dålig utjäsning

Inläggav lordcashpoint » måndag 2025-01-27 15:08

Ja vänner,
Har hört om den fruktade Windsdor jästen och tipset om att mäska högt. Gjorde en ESB.

4000 gram Maris otter
520 gram Cara Munish 3
300 gram Crystal 240

4 gram Enigma 60 min
25 gram Fuggle 20 min
25 gram EKG 20 min
25 gram Fuggle 5 min
25 gram EKG 5 min

Mäsktemperatur 69 grader i 60 min.

Blev 21 liter i tunnan och Windsor torrjäst.
OG 10,58
Jäsning runt 17 grader. Tog ett prov en vecka senare och det hade kommit ner till 10,30. Men nu 5 dagar senare har inget hänt.

Tips på vad som kan göras? känns som stor risk för flaskbomber att kapsylera här. Har inte fat så det är inget alternativ.
lordcashpoint
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 21
Blev medlem: måndag 2021-01-18 16:29

Re: Windsor jäst, dålig utjäsning

Inläggav lordcashpoint » tisdag 2025-01-28 16:52

Har hört om en del som häller i 04 an men då borde smaken från Windsor jästen att ta smak är min gissning. Hjälper det att skaka om jäshinken eller bidrar det enbart till oxigering?
lordcashpoint
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 21
Blev medlem: måndag 2021-01-18 16:29

Re: Windsor jäst, dålig utjäsning

Inläggav Perwaste » söndag 2025-02-02 19:12

Skaka runt hinken ordentligt. En del gånger kan det bli så att kolsyran binds i ölet, och då verkar det som om det inte sg sjunker

Jag har inte använt den jästen, men en och annan jäst kan ibland tjura lite, och sen ta fart igen.

Ingen större risk att få oxidering om du inte öppnar locket.
//Perwaste
Perwaste
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 337
Blev medlem: tisdag 2016-09-20 19:50


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 15 gäster