Kolsyra

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Kolsyra

Inläggav docbay » måndag 2023-04-03 18:12

Hej
Hur vet jag att jämvikt har uppnåtts vid kolsyrning på fat?
Vill ha ca 0,9 bar i en strong scotch
docbay
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 3
Blev medlem: måndag 2018-11-19 01:03

Re: Kolsyra

Inläggav andpee » tisdag 2023-04-04 14:35

0,9 bar vid olika temperaturer ger olika mycke kolsyra i ölen. Det finns kolsyretabeller på nätet för det. Vad jämvikten beträffar så brukar en vecka räcka för att nå jämvikt. DVS påkopplat önskat tryck i en vecka.
andpee
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 1
Blev medlem: torsdag 2021-02-25 15:42

Re: Kolsyra

Inläggav docbay » onsdag 2023-04-05 10:08

Tack andpee
Tror det är läge att testa då. Har tryckt vid 4 grader i drygt en vecka
Goa grejer. Scotch på 7,9% som har legat på whiskyfat från Box i en vecka.
docbay
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 3
Blev medlem: måndag 2018-11-19 01:03

Re: Kolsyra

Inläggav ecmik » måndag 2023-04-17 06:29

Min känsla är att det beror lite på.. Ibland har det gått jättelångsamt med kolsyran i fat tycker jag, lätt mer än en vecka om man bara sätter den på ”rätt” kolsyretryck direkt och väntar. Boostar man med högre tryck första dygnet så går det fortare.

Vet inte ifall tiden till jämvikt beror på hur mycket man har fyllt sitt fat eller så? Eller kanske också hur mycket restsocker/alkohol som finns i ölet?


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
ecmik
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1144
Blev medlem: tisdag 2014-05-06 05:56
Ort: Kungälv


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 14 gäster