av Skogstorpsbryggarn » söndag 2023-02-05 11:38
Förkultur ger två effekter, jästtillväxt och säkrad vitalitet, dvs pigg jäst och därmed en snabb jässtart och kontrollerad jäsning. Nyköpt flytande jäst bör av vitalitetsskäl vara väldigt färsk för att inte göra en förkultur. Torrjäst har hög vitalitet om den är nyinköpt och ngn förkultur behövs inte. Normalt tar man också 2 eller fler påsar torrjäst om mer jäst behövs.
Däremot tvättar och sparar jag ofta jäst från jäskärlet oavsett om det var flytande eller torrjäst från början. Tänk då på att det är mer jäst nu än från början. Du måste inte tvätta, du kan också hälla en nybryggd vört direkt över en jäskaka som du precis frilagt efter flaskning/fatning.
Hur du gör en förkultur och hur du tvättar jäst finns massor av info på webben eller i detta forum.