Har efter några år av sporadiskt bryggande enligt metoden som beskrivs i boken "Brygg öl" av Henok Fentie och Karl Gradin bestämt mig för att gå över till BIAB. Jag tycker om att hålla det enkelt så denna metod känns passande!
Frågor:
Jag brygger i Biltemas gamla 25L gryta och kommer nog fortsätta med den ett tag till. Kollar på BIAB påsar hos Maltmagnus och funderar på vilken storlek jag ska ha till den grytan? Eventuellt kommer jag i framtiden byta upp mig till en 30L Patina-gryta.
Är det ett måste att ha falskbotten i grytan för att undvika att bränna påsen? Mäskvattnet kommer ju vara runt 80 grader när påsen åker i och sedan malten, är det verkligen stor risk att påsen bränner fast? Eller brukar folk ha i påsen medans mäskvattnet värms?
Har sett olika metoder där folk använder tillräckligt med mäskvatten för hela volymen som ska ned i koket, samt en del där man verkar använda mindre vatten och sedan laka ur påsen, som t.ex. i detta klipp: https://www.youtube.com/watch?v=IinqFmdWO-I , vad är att föredra?