Hur tolka volym (L) i receptdatabasen?

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Hur tolka volym (L) i receptdatabasen?

Inläggav OssianOtt » tisdag 2022-04-12 23:32

Hallå, nybliven bryggare och forummedlem här! Har bryggt en ale än så länge enligt BIAB metoden efter detaljerat recept från PGW. Den blev riktigt lyckad och vi har fått mersmak. Jag surfar in lite på SHBF:s receptdatabas och vi vill fokusera på Ale då det verkar vara det enklaste för nybörjare. Jag undrar om någon kan förklara hur vi ska tolka volym (L) måttet. Hur stor andel av detta mått bör vi ha vid mäskning och ska vi tillsätta resterande vid lakning för att nå upp till volym (L) måttet, eller är det volym efter kok? Vi kommer behöva skala om recept för att passa vår utrustning som består i en 20 liters gryta. Just nu kikar jag på att föreslå Hökhålets sommarale till fredagens bryggsession.

Tack för svar!
OssianOtt
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 1
Blev medlem: tisdag 2022-04-12 23:21

Re: Hur tolka volym (L) i receptdatabasen?

Inläggav Saint » onsdag 2022-04-13 09:12

Stirra er inte blinda på recept. Ni vill väl ändå brygga er öl? Höfta lite uppskalningen på det receptet som ni har gärna trixa lite med humle/malt så att det blir er öl.
Notera alla volymer om ni vill vara noga med alkoholhalt i framtiden.

Dock fundera på varför ni vill gör det? Även om den blir supergod, vill ni verkligen göra exakt samma öl igen?
Är ni ute efter att brygga samma lager tusen gånger med små variationer eller vill ni ta ut svängarna och experimentera fram er öl.
Saint
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 262
Blev medlem: tisdag 2017-10-03 08:07

Re: Hur tolka volym (L) i receptdatabasen?

Inläggav Kenneth » onsdag 2022-04-13 11:12

Det ska/bör vara antalet liter i jäshinken.
När det gäller skalning så ta hänsyn till ditt utbyte av malten.
Räkna först ut hur utbytet är i receptet och jämka värdet med ditt normala utbyte.

Har själv missat att gjort det en gång med följd av att ölet blev för starkt.
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 913
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra

Re: Hur tolka volym (L) i receptdatabasen?

Inläggav Djonk » onsdag 2022-04-13 11:36

Det är inte alltid recepten stämmer - gör det lätt för er och knappa in i ett bryggprogram. Volym och vikt är ganska ointressant, det viktiga är procentuell mängd och OG för vörten. När det kommer till humle är det lite knepigare eftersom det finns olika formler för att försöka räkna ut IBU och att man ofta har humle med annorlunda alfasyra. I någon mån får man höfta lite.

https://brewfather.app/ har skalning inbyggd, rätt smidigt. Som grundregel skulle jag använda så mycket mäskvatten som får plats i kastrullen tillsammans med malten, så håller temperaturen bättre. Räkna med att det kanske inte blir lika högt utbyte som i vissa av recepten, även om man sköljer påsen och klämmer ur den. Missar man sitt önskade OG är det bara att späda med vatten eller koka bort vätska (innan man tillsätter sena humlegivor).
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Hur tolka volym (L) i receptdatabasen?

Inläggav ekstedt » torsdag 2022-04-14 13:07

Det är volym efter kok, alternativt i jäshink.

Hur mycket vatten du ska använda i olika steg är något du behöver lära dig att lista ut själv, här är litet hjälp på traven:

https://fabrikorekstedt.blogspot.com/20 ... lymer.html
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Hur tolka volym (L) i receptdatabasen?

Inläggav ekstedt » måndag 2022-04-18 17:12

Just det, det kan vara volym förpackad öl också.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Hur tolka volym (L) i receptdatabasen?

Inläggav Perwaste » måndag 2022-04-18 18:27

Men det som i praktisk mening för er är det som begränsar er är hur stort kärl ni har att koka i. Visst, man kan brygga galet starkt och spä med vatten efter kok. Det kanske man ändå vill gör om man vill svaga ned det lite, precis som Kenneth beskrev.

Men i all enkelhet; har ni 20 liters gryta kan det vara idé att skala ned receptet så att volymen före kok är 18 liter.

Sen kommer ni koka bort 3 liter, eller däromkring, och dessutom tar humlen en del. så var hamnar ni då? Runt 14 liter i hinken skulle jag tro.

Och som Djonk föreslår är det inte alls dumt med ett program som räknar ut det hela. Då får man framför allt humlegivorna någorlunda rätt.

Och sist, men inte minst: Välkomna till bryggarvärlden och forumet :)
//Perwaste
Perwaste
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 329
Blev medlem: tisdag 2016-09-20 19:50


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 39 gäster