Jäsprocessen

Prata om det mesta

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Jäsprocessen

Inläggav Veteråg » onsdag 2013-07-17 18:35

Är det ngn som kan hjälpa mig med detta? Jag har satt 50l på jäsning för 10 dagar sedan(safale 1 påse samt en petflaska med matad jäst från tidigare bryggd).Jäsningen kom igång med en väldig fart så vattnet spruta ut ur jäsröret. Efter 3 dagar avtog det. Efter en v jäste det en gång per 2-3 min. Då öppnade jag locket o torrhumlade. Nu har jäsningen kommit igång igen. Det bubblar ca var 3-4 sekund?? Kan jag fått in vildjäst när jag ställt fatet i vårt förråd i bageriet. Vi jobbar med vanlig brödjäst samt äkta surdeg till brödet?
Veteråg
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 13
Blev medlem: måndag 2013-07-15 14:56

Re: Sv: Jäsprocessen

Inläggav ScrotzaN » söndag 2013-07-21 00:03

Det behöver inte vara infektion men det låter ju onekligen inte som någon bra idé att jäsa öl i ett bageri... Ta ett fg prov o se vad ölet ligger på. Har det jäst ut mer än vad jästen du pitchade borde klara av kan det vara en infektion.
Http://otterbo.wordpress.com/ <-- öl o lite allt möjligt!
ScrotzaN
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 543
Blev medlem: fredag 2011-09-23 11:47

Re: Jäsprocessen

Inläggav Olsvamlarn » onsdag 2013-07-24 11:07

Jag skulle avvaktat tills ölet är klart och kolsyrat. Det händer att den jäser ut mer än vad som anges på förpackningen så det är inget klart tecken på infektion. Det kanske har bundits kolsyra i ölet och att denna friges när du slänger i humlen...eller något i den stilen. Hur som helst skulle jag definitivt ha is i magen, i de flesta fall är det ingen fara.
Ölsvammel - www.beerdrivel.se
Olsvamlarn
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 371
Blev medlem: onsdag 2009-04-01 20:03

Re: Jäsprocessen

Inläggav Veteråg » tisdag 2013-07-30 13:22

Tack för svar! Ytterligare spörsmål. :Jag har fått en klar röksmak i ölet. Jästen har jag återanvänt plus att jag vid varje ny batch dessutom slängt i en påse safale05. Nu har jag fått "röksmaken" i två brygder efter varandra! Jästen har jag använt 3ggr. Vet ngn vad röksmak är för felsmak. Läste anledningen någonstans men minns ej varför det kunde uppstå. Erkki
Veteråg
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 13
Blev medlem: måndag 2013-07-15 14:56

Re: Sv: Jäsprocessen

Inläggav Bee » tisdag 2013-07-30 22:50

Fenoler?
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Sv: Jäsprocessen

Inläggav ekstedt » onsdag 2013-07-31 00:00

Bee skrev:Fenoler?


!

Förmodligen.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Jäsprocessen

Inläggav Micke Granath » onsdag 2013-07-31 00:42

Jag skulle gissa att det är en infektion.
Micke Granath
Användarvisningsbild
Micke Granath
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 178
Blev medlem: fredag 2006-12-22 02:39
Ort: Strömsholm

Re: Sv: Jäsprocessen

Inläggav Bee » onsdag 2013-07-31 09:59

ekstedt skrev:[quote="Bee"]Fenoler?


!

Förmodligen.[/quote]
..eller rökmalt...
Eftersom ni håller till i ett bageri med både vanlig brödjäst och stammar av lactobacillus är väl infektion från dessa den troligaste orsaken.

http://shbf.se/wiki/index.php/Fenoler
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Sv: Jäsprocessen

Inläggav ekstedt » onsdag 2013-07-31 13:03

Bee skrev:
Eftersom ni håller till i ett bageri med både vanlig brödjäst och stammar av lactobacillus är väl infektion från dessa den troligaste orsaken.

http://shbf.se/wiki/index.php/Fenoler


Brödjästen är nog boven i så fall. Lactobacillus ger mig veterligen inte nämnvärt med fenoler, och dessutom skulle en tydlig syrlighet uppstå också.

Jag drack ett öl jäst på kronjäst en gång och det var tydligt fenoliskt, lite åt brett-hållet. Så infektion med någon brödjäst är nog en stark kandidat.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Jäsprocessen

Inläggav Veteråg » onsdag 2013-07-31 15:05

Jag drack en flaska igår från den första med röksmak. Den har lagrats i 3v på flaska o var kanon. Ska prova ytterligare en idag så får vi se om det gäller flera flaskor där röksmaken försvunnit. Ytterligare "felsmak" vid tidigare test av denna batch var syrligt o framförallt salt ( men tydligast) röksmak. Erkki
Veteråg
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 13
Blev medlem: måndag 2013-07-15 14:56

Re: Jäsprocessen

Inläggav Veteråg » torsdag 2013-08-01 21:03

Fenoler. Drack ytterligare en flaska o smak av rök kunde anas dessutom plast.
Är det ett problem med jästen eller hur kan man undvika det? Erkki
Veteråg
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 13
Blev medlem: måndag 2013-07-15 14:56

Re: Jäsprocessen

Inläggav Micke Granath » torsdag 2013-08-01 21:35

Jag tror att ett bageri är en ganska olämplig plats att brygga öl på, med tanke på allt mjöldamm som antagligen finns i luften. Prova att skicka in några flaskor till SHBF för bedömning. En mycket bra medlemstjänst. http://shbf.se/index.php/oelbedoemning/medlemsoel.html
Micke Granath
Användarvisningsbild
Micke Granath
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 178
Blev medlem: fredag 2006-12-22 02:39
Ort: Strömsholm

Re: Jäsprocessen

Inläggav Veteråg » lördag 2013-08-03 09:13

Ok det låter intressant. Tack
Veteråg
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 13
Blev medlem: måndag 2013-07-15 14:56


Återgå till Allmänt snack

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 38 gäster