Sida 1 av 1

Öl- och löksill

InläggPostat: måndag 2017-12-04 18:09
av skyking
Jag hittade ett recept på sill:

Ale
Ättika
Strösocker
Lagerblad
Kryddpeppar
Rödlök
Tillökning
Purjolök
Sill

Men vad skall man välja för Ale? Det var dock snällt av dem att skriva vad man skall ha för sorts fisk och lök, men "Ale" låter lite väl vagt...

Re: Öl- och löksill

InläggPostat: måndag 2017-12-04 20:40
av MCMLXXXII
Spontant skulle jag säga att det inte ska vara en alltför välhumlad variant. Någonting åt Golden Ale hållet.

Re: Öl- och löksill

InläggPostat: måndag 2017-12-04 21:20
av Bee
Jag tror man kan gå flera vägar här, beroende på hur man vill profilera det. Spontant tänker jag Stout eller något riktigt maltigt. Men dra ner på sockert eller byt mot dme kanske. :-)
Något som kan stå emot ättikan eller komplettera kryddorna. Så hade jag tänkt.

Re: Öl- och löksill

InläggPostat: måndag 2017-12-04 22:17
av Snow
Ser mumsig ut, undra om jag ska be frugan sno ihop en sån, men isåfall tar jag nog och föreslår att hon
tar Bock i den.

Vad är ingrediensen? : Tillökning
Stavfel? Lyckas inte klura ut vad isåfall :?

Re: Öl- och löksill

InläggPostat: måndag 2017-12-04 23:33
av Perwaste
Tillökning = Ytterligare lök... :lol:

Re: Öl- och löksill

InläggPostat: tisdag 2017-12-05 05:47
av skyking
Snow skrev:Ser mumsig ut, undra om jag ska be frugan sno ihop en sån, men isåfall tar jag nog och föreslår att hon
tar Bock i den.

Vad är ingrediensen? : Tillökning
Stavfel? Lyckas inte klura ut vad isåfall :?

Gullök?

Re: Öl- och löksill

InläggPostat: tisdag 2017-12-05 09:38
av Kenneth
Generellt så tycker jag att man ska använda ett öl med låg beska i recept.
Besk sill är inte gott :(
Jag gillar till exempel ölkokta musslor, helst kokta i söt porter eller något klosteröl men en gång så tog jag en stout vilket inte alls blev bra.
Så ett sött bocköl fungerar bra alternativt en belgisk öl/ale med låg beska är att rekommendera.

Re: Öl- och löksill

InläggPostat: tisdag 2017-12-05 12:04
av skyking
Tanken är ju givetvis att jag skall använda något av mina hembryggder. Skall man hålla beskan låg så är det väl Brown Ale, Quad och 90/- som är alternativen (den sistnämnda finns även i chili edition). Det jag funderar på lite är ifall mörk öl ger en färg man inte vill ge (eller kanske vill)? Även frågan om hur pass blankt ölet måste va, kan tänka mig att viss disighet inte stör.

Sen är frågan om alkoholstyrkan hos 90/- och quaden utgör något problem (eller fördel).

Om man sen kan tolerera viss beska finns här porter och snart också en Winter warmer.

Re: Öl- och löksill

InläggPostat: onsdag 2017-12-06 00:12
av assistredo
Jag hade en arbetskamrat som brukade krydda sin sill med humle (egenodlad svensk). Någon överdriven beska blev det nog inte men väl smak och arom, han var nöjd.

Re: Öl- och löksill

InläggPostat: onsdag 2017-12-06 00:29
av Drake
Jag hade en polare som trodde det hette matcho-sill när han var liten och nu vid vuxen ålder så har han utvecklat ett recept för den sillen. Innehåller ingen öl tyvärr men den är faktiskt rätt god om än lite krävande. Receptet är enkelt och innehåller palsternackor (för då går man inte av för hackor) och chilli såklart och skall sedan marineras i en single malt av god kvalitet. Självklar så funkar inte urbenade fileer utan det ska vara hel sill som fylls med grönsakerna.

Re: Öl- och löksill

InläggPostat: onsdag 2017-12-06 11:09
av ekstedt
Ordet "ale" betyder olika för olika personer. För en del är det synomymt med "överjäst öl", medan det för andra har en snävare betydelse. För många betyder det nog "halvmörk, engelsk öl" och jag gissar att det är vad receptskaparen har tänkt sig. Så vill man följa receptmakarens intention så ska man kanske använda Fuller's ESB eller liknande.

Slutligen ska man vara försiktig med att jiddra med sockermängderna i inläggningar då socker är konserverande. Det är möjligt att det inte är så viktigt om man samtidigt använder salt och ättika, jag har sett lite olika uppgifter på det.

Re: Öl- och löksill

InläggPostat: onsdag 2017-12-06 11:53
av assistredo
ekstedt skrev:Slutligen ska man vara försiktig med att jiddra med sockermängderna i inläggningar då socker är konserverande. Det är möjligt att det inte är så viktigt om man samtidigt använder salt och ättika, jag har sett lite olika uppgifter på det.

Man brukar vanligtvis numera ju utgå ifrån urvattnade sillfiléer från salt sill. Konserverad med salt således till den grad att den måste lakas ur för att bli användbar.

Re: Öl- och löksill

InläggPostat: lördag 2017-12-23 11:00
av Snow
Återkommer med recension, frugan tog en av mina Julbock och svängde ihop en sillinläggning i förrgår.
Allt efter detta receptet :)

Re: Öl- och löksill

InläggPostat: söndag 2017-12-24 20:56
av Snow
Helt ok, men ingen större skillnad mot vanlig inlagd, använd mörkare eller mer Humle är mitt tips till nästa jul :lol: