Fråga angående bryggteknik.

Prata om det mesta

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Fråga angående bryggteknik.

Inläggav Genlogue » tisdag 2017-10-17 22:05

Hej,

Jag kollade på detta klipp och blev förvånad över ett par av hans tillvägagångssätt:
https://www.youtube.com/watch?v=ZYOaZ8g8-ho

Vad anser ni om att han häller den varma vörten direkt i jäskärlet, samt att han kyler ner den i rumstemperatur över natten?
Kan det på något vis skadas av att kylas ner så?

Skriv gärna om det är något annat ni reagerar på i videon.
Genlogue
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 2
Blev medlem: tisdag 2017-10-17 21:34

Re: Fråga angående bryggteknik.

Inläggav pettersson80 » tisdag 2017-10-17 22:17

Har gjort så ett par gånger. Det blir öl det med!
Inled mig icke i frestelse, jag kan gå själv!
pettersson80
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 177
Blev medlem: tisdag 2014-05-13 23:59
Ort: Harmånger

Re: Fråga angående bryggteknik.

Inläggav Bee » tisdag 2017-10-17 23:46

Låter som no-chill. Googla lite...
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3018
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Fråga angående bryggteknik.

Inläggav skyking » onsdag 2017-10-18 05:37

Dock finns det vissa fördelar med alternativet att låta vörten stå över natten i kokkärlet: eventuell druv som vill fällas och man inte vill ha i jäsningen slipper man och eventuellt syresättning under överföringen blir inte HSA

En tredje möjlig fördel med detta alternativ är ifall man använder jäskärl som inte tål värme så bra förstås...
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1278
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Fråga angående bryggteknik.

Inläggav Lindh » onsdag 2017-10-18 06:32

Den försiktiga flytten med slang är väl okej men enda anledningen att köra nochill är att spara kranvatten. Tvärt om finns det mycket att vinna på snabb nedkylning. No chill uppfanns i australien i samband med bevattningsförbud. Det blir öl även med no chill men det är en bättre metod med kylning på max 30 min. Druv fälls ut mycket bättre och snabbare med snabb kylning, man slipper att DMS bildas, man minskar risken för bakterier men främst minskar man oxideringen av vörten.

Hans bryggmetod kallas maxibiab och jag ser inga större fel i hans bryggteknik förutom att han är onödigt blaskig på några ställen.
Användarvisningsbild
Lindh
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1396
Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59
Ort: Nykvarn/Stockholm


Återgå till Allmänt snack

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

cron