Brödöl

Prata om det mesta

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Brödöl

Inläggav isaberggrensterner » söndag 2023-03-05 17:17

Hej!

Jag jobbar just nu på mitt gymnasiearbete där jag jämför två satser brödöl där den ena är gjord på bröd med socker i den och den andra är gjord på bröd utan socker, jag ska sedan mäta pH-värdet på båda satserna för att se hur sockret påverkar pH-värdet.

Jag har väldigt lite förkunskaper kring öl generellt därav har jag svårt att ens ha en teori, finns det någon som vet något om hur just brödöl fungerar? Finns väldigt lite information på nätet :/
isaberggrensterner
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 1
Blev medlem: söndag 2023-03-05 17:12

Re: Brödöl

Inläggav Djonk » söndag 2023-03-05 19:11

Det beror på vad du menar med brödöl. Det som marknadsförs i butiker som ett sätt att minska svinn på har helt enkelt en mindre mängd bröd tillsatt under mäskningen av vanlig ölbryggning. Det är kanske inte det du är ute efter - med tanke på att det är en aning mer komplicerat än nybörjarsatser för öl annars är.

Om du vill göra det så enkelt som möjligt för dig själv kan du istället fokusera på kvass: https://en.wikipedia.org/wiki/Kvass
Här är ett recept (du kan skippa socker och bär och använda vanlig brödjäst): https://escarpmentlabs.com/blogs/resour ... ting-kvass (rekommenderar att använda PET-flaskor för att minska risken för flaskbomber! Ställ i kylen och vänta inte för länge med att dricka upp)

Osäker på om du bör förvänta dig större skillnad i pH med eller utan socker, men det kanske inte spelar någon roll för projektet.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm


Återgå till Allmänt snack

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst