Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Rennstam » fredag 2020-10-23 14:40
Jag har just bryggt en dunkel för första gången, med ca 80 % münchnermalt (resten pilsner och lite carafa II). Den har precis jäst färdigt och hamnade på FG 1016. OG var 1050. Jag har inte bryggt med så mycket münchner förut och undrar om den kan vara orsaken till att FG var förhållandevis högt. När jag gör pilsner med 85 % pilsnermalt och 15 % münchner brukar FG hamna på 1010, allt annat lika (jästen är WLP800).
En annan sak med bryggningen var att jag använd jäst som jag sparade från en bryggning i maj. Men det var mycket jäst (typ 3/4 av jästkakan), jag gjorde en förkultur på den och den betedde sig normalt, och själva jäsningen kom igång snabbt, så jag tänker att detta kan inte vara orsaken (såvida det inte var för MYCKET jäst?)
Någon som har erfarenhet av detta?
-
Rennstam
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 122
- Blev medlem: lördag 2016-10-22 11:18
- Ort: Malmö
av Hövdingen » fredag 2020-10-23 14:51
Det sägs att Munich malt jäser ut mindre än vanligt basmalt. Sen finns det dom som hävdar att de inte märker någon skillnad. Verkar som att det förstnämnda stämmer in på din bryggning.
-
Hövdingen
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 470
- Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28
av ekstedt » fredag 2020-10-23 15:43
Jag skulle gissa att malten skulle kunna förklara 1 eller möjligen 2 SG-pinnar, och att resten beror på något annat.
Att jästen kommer igång snabbt är ingen garanti för god jästhälsa. Svag jästhälsa manifesterar sig mer typiskt i slutet av jäsningen.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av Rennstam » fredag 2020-10-23 16:09
ekstedt skrev: Svag jästhälsa manifesterar sig mer typiskt i slutet av jäsningen.
Då kan det kanske ha varit "gammal jäst" som är förklaringen. Tycker mig dock läsa om folk som sparar jäst i minst ett halvår och, enligt egen utsago, inte har har några problem med detta.
-
Rennstam
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 122
- Blev medlem: lördag 2016-10-22 11:18
- Ort: Malmö
av Rennstam » lördag 2020-10-24 01:08
Här är ett test där två batcher bryggdes. En men wiener, en med münchner. I övrigt identiska. Wiener slutade på 1010, münchner på 1017. Den verkar vara lite nyckfull, den där münchnern.
http://brulosophy.com/2017/12/11/grain- ... t-results/
-
Rennstam
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 122
- Blev medlem: lördag 2016-10-22 11:18
- Ort: Malmö
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Ove k och 33 gäster