Sida 1 av 1

Utmaningar med belgisk jäst

InläggPostat: måndag 2020-06-22 11:29
av ecmik
Hallå! Jag har jäst ett flertal öl med diverse belgisk jäst, och oftast har det blivit goda resultat (tog till och med guld i SM med WY1214 förra året). Men ett par gånger har jäsningen stannat av halvvägs, och så nu även denna gång i en Wit med WY3944. Den va riktigt färsk i paketet och jag pitchade en frisk mängd jäst från en förkultur och jäsningen kom igång bara på några timmar.

Men som sagt så stannar den av nu och jag har höjt temperaturen och rullar om hinken då och då. Men jag blir nyfiken på vad det är hos vissa belgiska jästsorter som gör att de är så känsliga? Har försökt hitta info på nätet, men hittar inget konkret riktigt.

Förutom ”varför” - är det bara extra tid och tålamod som gör biffen för att nå ett lägre FG, eller bör man ha någon annan metod från början när man jäser med dessa jäster (t.ex. öppen jäsning eller nåt liknande)?

Nyfiken på er kunskap!


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Utmaningar med belgisk jäst

InläggPostat: måndag 2020-06-22 18:07
av Djonk
Också nyfiken. Chimay har inte gett upp i förtid för mig än så länge, däremot har jag haft upprepade svårigheter med Westmalle. Det var innan jag hade temperaturstyrd jäskyl så hade trott att det skulle räcka med att höja temperaturen gradvis - före den lägger av.

Re: Utmaningar med belgisk jäst

InläggPostat: tisdag 2020-06-23 09:48
av ekstedt
Dupont- och Hoegaarden-stammarna är kända för att vara sega. White Labs Westmalle-stam har också krånglat för mig på sistone. Först kom inte förkulturen igång trots att paketet bara var två månader gammalt. Ett halvår senare gjorde jag ett nytt försök och då var den snarare hyperaktiv och kläggade igen jäsröret. Det är första gången jag har misslyckats med en trippel, blev spritigt och acetaldehydtungt.

Övriga belgiska stammar har jag aldrig haft problem med.

Utmaningar med belgisk jäst

InläggPostat: tisdag 2020-06-23 10:30
av ecmik
ekstedt skrev:Dupont- och Hoegaarden-stammarna är kända för att vara sega. White Labs Westmalle-stam har också krånglat för mig på sistone. Först kom inte förkulturen igång trots att paketet bara var två månader gammalt. Ett halvår senare gjorde jag ett nytt försök och då var den snarare hyperaktiv och kläggade igen jäsröret. Det är första gången jag har misslyckats med en trippel, blev spritigt och acetaldehydtungt.

Övriga belgiska stammar har jag aldrig haft problem med.
Vet du varför vissa stammar krånglar? Tex tryck? Temperatur?

I övrigt: just med 3944 verkar jag haft tur att satt in en ordentlig temphöjning plus ett par rullningar av hinken innan det va försent, för den har tuffat igång igen. Har jäst ner till 1.019 nu och har till och med gjort en liten blow off under natten.. Innan temphöjningen stod det i princip stilla. Oberäknelig jäsning..

Bild


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Utmaningar med belgisk jäst

InläggPostat: fredag 2020-07-24 17:00
av fredrik.stahl
Jag tror inte det finns ett svar på frågan, mer än att belgiska jäststammar är väldigt individuella. En stor del av konsten att brygga belgiskt är att känna sin jäst och gulla med den på rätt sätt. Olika bryggare gör olika och resultatet blir också olika. Det handlar om mångårig erfarenhet.

Men just Wyeast 3944 är väl Hoegaardens jäst och den är känd för att stanna av nånstans halvvägs. Sen kan man skaka om då och då men framför allt ha tålamod. Räkna med några veckor extra om du använder den jästen. Flaska inte för tidigt. Själv gillar jag inte riktigt det eftersom jag tycker Wit ska vara så färsk som möjligt för att smaka bra. De flesta wit på systemet är redan för gamla. Har för mig att torrjästen Brewferm Blanche funkat bättre för mig, någon annan som provat den?