Utmaningar med belgisk jäst
Postat: måndag 2020-06-22 11:29
Hallå! Jag har jäst ett flertal öl med diverse belgisk jäst, och oftast har det blivit goda resultat (tog till och med guld i SM med WY1214 förra året). Men ett par gånger har jäsningen stannat av halvvägs, och så nu även denna gång i en Wit med WY3944. Den va riktigt färsk i paketet och jag pitchade en frisk mängd jäst från en förkultur och jäsningen kom igång bara på några timmar.
Men som sagt så stannar den av nu och jag har höjt temperaturen och rullar om hinken då och då. Men jag blir nyfiken på vad det är hos vissa belgiska jästsorter som gör att de är så känsliga? Har försökt hitta info på nätet, men hittar inget konkret riktigt.
Förutom ”varför” - är det bara extra tid och tålamod som gör biffen för att nå ett lägre FG, eller bör man ha någon annan metod från början när man jäser med dessa jäster (t.ex. öppen jäsning eller nåt liknande)?
Nyfiken på er kunskap!
Skickat från min iPhone med Tapatalk
Men som sagt så stannar den av nu och jag har höjt temperaturen och rullar om hinken då och då. Men jag blir nyfiken på vad det är hos vissa belgiska jästsorter som gör att de är så känsliga? Har försökt hitta info på nätet, men hittar inget konkret riktigt.
Förutom ”varför” - är det bara extra tid och tålamod som gör biffen för att nå ett lägre FG, eller bör man ha någon annan metod från början när man jäser med dessa jäster (t.ex. öppen jäsning eller nåt liknande)?
Nyfiken på er kunskap!
Skickat från min iPhone med Tapatalk