Skummande vid flasktappning?

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Skummande vid flasktappning?

Inläggav Rotsac » onsdag 2020-04-15 11:24

Jag kommer att jäsa en Saison i en Grainfather Conical Fermenter med jästen French Saison WLP590.

Efter avslutad jäsning (cirka 11-14 dygn), ska jag sänka temperaturen till 4 grader under 2-3 dygn, för att öka sedimenteringen.
Därefter sker flasktappning med https://maltmagnus.se/p/utrustning/flask-burktappning/flaskfyllare-burktappning/flaskfyllare-33-cm.html

Med mer kolsyra bunden i ölet än vid icke kylning, kommer detta att påverka skumbildningen vid flasktappningen?
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 681
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Skummande vid flasktappning?

Inläggav Djonk » onsdag 2020-04-15 13:34

Nej, det är marginell skillnad så länge man inte tryckjäser eller åtminstone jäser kallt hela perioden (för t.ex. lager). Det mesta av kolsyran som bildas kommer försvinna ut genom vattenlåset. Du lär snarare få mindre skumbildning på grund av att ölet håller 4 grader.

Personligen hade jag nog skippat kallkrasch för en saison eftersom jag inte tycker att den behöver vara klar, men det är såklart en smaksak.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 30 gäster