Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av robofon » måndag 2020-03-23 08:20
Har införskaffat en Kegmenter för att kunna jäsa under tryck. Första försöket blev en ljus lager men det blir inget tryck.
Jästen är s-23 och tempen i kylen är inställd på 9C
Ställde in spundventilen på 0,8 bar men efter 1,5 dygn har visarnålen inte rört sig alls, så lite nybörjarfrågor har börjat susa i huvudet:
Ska man "hjälpa till" med att sätta tryck? (Har sett nån video där man gör så)
Vet ju att lagerjäst är lite mer trögstartad, men bör jag vara orolig att nåt gått fel?
-
robofon
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 29
- Blev medlem: lördag 2015-10-17 07:51
av Pilsnerkokaren » måndag 2020-03-23 09:07
Kan väl vara så att du inte har haft tillräckligt med jäst för att få en bra start, det lär komma igång men det tar tid.
Tack vare att det är kylt minskar risken för tillväxt att annat jox i ölen, så du har en större marginal än om du hade jäst i rumstemp.
Min erfarenhet är att torrjäst är trögare i starten än flytande vid tryckjäsning.
Du kan ju alltid trycksätta fatet lite för att kolla så det inte finns ett läckage.
-
Pilsnerkokaren
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1463
- Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59
av robofon » måndag 2020-03-23 09:32
Vi hade 6 paket jäst på ca 50 liter, kan det vara för snålt tro?
(Har för mig att jag hört nån tumregel att ta dubbelt så mkt jäst som vid alejäsning och då kör vi med 3 pkt)
-
robofon
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 29
- Blev medlem: lördag 2015-10-17 07:51
av Hövdingen » måndag 2020-03-23 10:28
Nej, det är en rimlig mängd jäst. Om det inte är en maibock ni bryggt. Men oavsett ska det inte påverka jässtarten nämnvärt.
-
Hövdingen
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 470
- Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28
av Pilsnerkokaren » måndag 2020-03-23 11:56
Som hövdingen säger är det inte för lite jäst men torrjäst är långsammare att komma igång enligt mitt tycke.
-
Pilsnerkokaren
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1463
- Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59
av Karl R » måndag 2020-03-23 12:23
Om inte annat, sätt lite tryck i fatet, typ 0,5, så ser du att fatet inte läcker nånstans.
-
Karl R
- Dekoktionsmäskare
-
- Inlägg: 797
- Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
- Ort: Eslöv
av Djonk » måndag 2020-03-23 17:48
Sen är många spundventiler lite pilliga att ställa in, kan hända att man får lägre/högre tryck i början innan man lyckats justera till en bra inställning.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Bönan » måndag 2020-03-23 19:56
provat dra i säkerhetsventilen? pyser det då, så bygger den upp tryck, vissa spundventiler är skit, sen har kegmenters kopplingar inte varit helt täta, första jag fick, där satt kopplingarna inte åtdragna i trycklocket, och gasanslutningen tätade ej som den skulle heller.
-
Bönan
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 183
- Blev medlem: torsdag 2017-01-12 20:02
- Ort: Boden
av robofon » måndag 2020-03-23 20:39
Provade att trycksätta och det visade sig att Kegmentern läckte. Fick ta loss och kolla men packningen verkade sitta rätt, efter återmontering pös det ändå och jag drog låsringen så mkt jag vågade men ändå otätt.
Är detta nåt känt Kegmenterfenomen, eller kan vi ha fått en dålig packning?
-
robofon
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 29
- Blev medlem: lördag 2015-10-17 07:51
av Bönan » tisdag 2020-03-24 10:29
Du får inte dra för hårt heller, prova att börja med mindre åtdragning och öka
-
Bönan
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 183
- Blev medlem: torsdag 2017-01-12 20:02
- Ort: Boden
av simonarvestrand » onsdag 2020-03-25 23:31
Använder du nån smörja på packningen ? Det bör man göra på dom flesta
Skickat från min SM-G973F via Tapatalk
-
simonarvestrand
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 99
- Blev medlem: onsdag 2018-08-29 10:37
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 33 gäster