Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Saint skrev:Ja....det går bra att koka en sockerlag och pytsa i. Rent socker borde också fungera. Hur mycket för att komma upp i önskat OG måste du Googla eller om någon annan är behjälplig med en formel.
Dock hade jag aldrig gjort det. Notera receptet och fundera på vad du kan göra till nästa bryggning. Har aldrig förstått det där att pricka siffrorna direkt. Spelar det verkligen 1% hit eller dit någon roll. Drick upp och gör om.
Djonk skrev:http://wiki.shbf.se/index.php/Extraktbidrag
Önskat extra OG / (extraktbidrag/antal liter vätska)
Dvs 342g socker. I framtiden kan det vara värt att ha lite maltextrakt till hands istället för mer smak.
Receptet har nog räknat med lite högre utbyte. En sak du kan göra för att få med lite extra är att pressa bryggpåsen efter lakningen.
Djonk skrev:Du kommer antagligen mest få lite tunnare öl eftersom det inte blir någon extrem mängd socker. Skaka inte.
Perwaste skrev:Lite märkligt. Det där med FG, det mätte du väl i samband med flaskningen, och det isf blev 1.002?
Det kan ibland bli så att utjäsningen blir större om man tillsätter socker, alltså inte enbart att man ökar OG. Men däremot blir det i sig inte blaskigt för det.
Däremot kan en högre alkoholstyrka förta humlens bidrag en del, och du fick ju mer än det receptet räknades på. Kan varaen orsak.
Sen är ju frågan om du fått någon infektion eftersom det sjunkit så lågt i FG. Det var inte någon översyrlighet i smake ?
Vad hade du jäst i hinken förra gången?
Hur menade du sen, var det ingen kolsyra när du öppnade flaskan?
"The American" från Öl kompaniet var det. Amarillo humle. Tack för infon, då känns det ju inte hopplöst inför nästa brygd. Tips på någon fördelning av humle till nästa brygd? Tänkte göra en 10 L med 1,5 kg Pale Ale malt samt 600 g spraymalt. Har 100 g citra och 100 g Galaxy (pellets). Enligt Brewfather ska det landa på ett OG på 1.052 och med en IBU på 53...Skogstorpsbryggarn skrev:Vad var det för recept och vad för humlesorter? Ang humlesmaken i ölen så låter 3 ggr 10 gram väldigt lite, oavsett OG, till en APA med batchsize 10 liter. Du fick ju en viss spädning också i samband med vattnet till sockerlagen, som tunnade ut både maltkroppen och humlenotan i ölen en del. Då var ju maltkroppen redan tunn innan eftersom du bara fick ut 1.040 i OG från malten. Sen är ju 342 gram socker på en 10-litersbatch en väldigt stor andel av totalen, ca 25% i detta fall. Så kanske kan förklara FG-värdet även om det låter väldigt lågt. Bryt ihop och gör om, det finns ju som bekant ett lärande i misslyckanden.
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 15 gäster